Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatsı |
Zima nie chce odpuścić. Zadomowiła się u nas na dobre. Nawet słońce z nią sobie nie radzi. Stara się jak może, świeci cały dzień a i tak jest zimno. Oby do wiosny!!!
Skoro zima nie chce odejść, na bazarach wciąż brak wiosennej zieleniny dlatego mam dla Was dzisiaj surówkę z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta jest typowym zimowym warzywem a surówki z jej udziałem goszczą na tureckich stołach przez całą zimę. Poza surówkami popularna jest również czerwona kapusta w wersji kiszonej.
Surówkę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką i Mopsikiem. Przewodnim tematem jest zimowa surówka. Koniecznie zajrzyjcie na ich blogi i sprawdźcie co przygotowały.
Surówkę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką i Mopsikiem. Przewodnim tematem jest zimowa surówka. Koniecznie zajrzyjcie na ich blogi i sprawdźcie co przygotowały.
Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatası
- średniej wielkości czerwona kapusta
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- łyżka melasy z granata
- oliwa z oliwek
- sól
- natka pietruszki
Kapustę szatkujemy lub drobno siekamy, dodajemy ocet winny i solimy, następnie ręką mieszamy tak by kapusta lekko zmiękła. Doprawiamy cytryną i melasą z granata, oliwą i solą, mieszamy a na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce by smaki się połączyły.
Pyszności, sam kolor tej sałatki zachęca do jedzenia :) U nas w kuchni oprócz częstego spożywania sałatek i innych zdrowych pokarmów - zadbaliśmy o zdrową wodę w kuchni - założyliśmy sobie filtr redox fitaqua, który daje wodę wzmacniającą naszą odporność.
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerwoną kapustę. Powoli wracam do normalnej diety, więc niedługo wypróbuję tę surówkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń