piątek, 17 lutego 2017

Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatası

Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatsı

Zima nie chce odpuścić. Zadomowiła się u nas na dobre. Nawet słońce z nią sobie nie radzi. Stara się jak może, świeci cały dzień a i tak jest zimno. Oby do wiosny!!!

Skoro zima nie chce odejść, na bazarach wciąż brak wiosennej zieleniny dlatego mam dla Was dzisiaj surówkę z czerwonej kapusty. Czerwona kapusta jest typowym zimowym warzywem a surówki z jej udziałem goszczą na tureckich stołach przez całą zimę. Poza surówkami popularna jest również czerwona kapusta w wersji kiszonej.
Surówkę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mirabelką i Mopsikiem. Przewodnim tematem jest zimowa surówka. Koniecznie zajrzyjcie na ich blogi i sprawdźcie co przygotowały.


Turecka zimowa surówka z czerwonej kapusty / Kırmızı lahana salatası
  • średniej wielkości czerwona kapusta
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka melasy z granata
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki
Kapustę szatkujemy lub drobno siekamy, dodajemy ocet winny i solimy, następnie ręką mieszamy tak by kapusta lekko zmiękła. Doprawiamy cytryną i melasą z granata, oliwą i solą, mieszamy a na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i odstawiamy surówkę w chłodne miejsce by smaki się połączyły.


2 komentarze:

  1. Pyszności, sam kolor tej sałatki zachęca do jedzenia :) U nas w kuchni oprócz częstego spożywania sałatek i innych zdrowych pokarmów - zadbaliśmy o zdrową wodę w kuchni - założyliśmy sobie filtr redox fitaqua, który daje wodę wzmacniającą naszą odporność.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwoną kapustę. Powoli wracam do normalnej diety, więc niedługo wypróbuję tę surówkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...