środa, 16 września 2015

Dip z bakłażana - najsmaczniejszy


Bakłażan pieczony



Bakłażan pieczony
Dip z baklazana

Bakłażan zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej jest bardzo popularny. Prócz potraw obiadowych, sałatek, przekąsek czy pilawów możemy skosztować przeróżne bakłażanowe dipy. Je się je najczęście z plaskim chlebem typu lawasz i grilowanym mięsem.
Moja dzisiejsza propozycja to przepyszny idealny w smaku dip z bakłażana, który był wychwalany przez mego męża. Podobno lepszego nie jadł. Przepis jest bardzo prosty a jego smak zapewniają produkty dobrej jakości.


Dip z baklazana - najsmaczniejszy
  • duży okrągły bakłażan (użyłam bostan patlican) lub dwa średnie
  • pół szklanki jogurtu typu grecki
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • ząbek czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
Bakłażan przekrajamy na pół i nacinamy jak widać to na pierwszym zdjęciu. Polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Zapiekamy do czasu aż się zarumieni jak na pierwszym zdjęciu. Miąższ wyjmujemy łyżeczką i wkładamy do misy blendera. Dodajemy jogurt, czosnek, orzechy i sól. Miksujemy i odstawiamy do lodówki by smaki się połączyły. Podajemy z dowolnym pieczywem i grilowanym mięsem.

Ilość jogurtu i orzechów możemy regulować według wielkości bakłażana.



Dip z baklazana



4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł z dodaniem orzechów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dlugo taki dip mozna przechowywac? (np. zrobic dzien czy dwa wczesniej)

    PS. Masz super przepisy. Korzystam i dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna go przygotowac dzien przed podaniem wtedy smaki lepiej sie polacza.

      Usuń
  3. Bakłażan i orzechy włoskie smakują jak marzenie. Dip z pewnością jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...