środa, 17 grudnia 2014

Kalafior z kotlecikami, köfteli karnabahar


Kalafior jest w Turcji jednym z zimowych warzyw. Latem się go raczej nie kupi, no chyba że w dużych marketach, jesli mamy szcęście oczywiście. Inne zimowe warzywa to seler, por, szpinak, brokuły, kapusta. Jeśli więc odżywiamy się warzywami sezonowymi to warto by poznać najpopularniejsze tureckie zimowe potrawy. Na blogu mam kilka z nich:


Kalafior z kotlecikami to bardzo smaczna i szybka w wykonaniu potrawa. Wystarczy przygotować składniki włożyć do formy i zapiekać około godziny. Wypróbujcie sami!





Kalafior z kotlecikami, köfteli karnabahar 

średniej wielkości kalafior
2 średniej wielkości ziemniaki
2 sredniej wielkości marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
300g mięsa mielonego
cebula
2 łyżki kaszy manny
ząbek czosnku
sól
pieprz
mieszanka przypraw do kofte lub kumin, mielone ziele angielskie, słodka papryka
jajko
oliwa z oliwek
tymianek 
koncentrat pomidorowy lub pasta
koncentrat paprykowy lub pasta


Na początku przygotowujemy mięso na kotleciki, Cebulę i czosnek drobno kroimy dodajemy do mięsa, Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy jajko, kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy warzywa krojąc je na średniej wielkości kawałki. Marchewkę i ziemniaki w kostkę, kalafior zaś dzielimy na różyczki.
Do głębszego naczynia żaroodpornego układamy warzywa i ciecierzycę, polewamy je lekko oliwą i solimy, mieszamy na warzywa układamy małe kotleciki uformowane z wcześniej przygotowanego mielonego mięsa. W miseczce przygotowujemy sos: łyżeczkę pasty pomidorowej i paprykowej mieszamy ze szklanką wody, doprawiamy tymiankiem i polewamy warzywa i kotleciki.
Potrawę bez przykrywania wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, następnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i dopiekamy kolejne 40 minut.




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...