środa, 12 marca 2014

Szpinak z jajem na sposób turecki :)

Szpinak je się w Turcji na kilka sposobów. Nie jest ich wiele ja znam cztery czy pięć - najbardziej popularnych. Lubimy je wszystkie. Ten się nadaje na obiad i na kolację jako samodzielne danie, uwielbiamy je z surówką.





Szpinak z jajem na sposób turecki

500g szpinaku
cebula
mała zielona papryka
mały ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka koncentratu paprykowego (można pominąć)
sól
pieprz
mięta suszona
kumin
jajka (tyle ile osób zje potrawę)
oliwa z oliwek

Szpinak dokładnie myjemy i drobno kroimy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy na szerokiej patelni na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywką i czekamy aż lekko zmniejszy objętość. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykowy. Mieszamy i smażymy kilka minut by wydobyć zapach koncentratu. Przyprawiamy do smaku, wlewamy pół szklanki wrzątku i dusimy pod przykrycıem na minimalnym ogniu do prawie całokowitego wyparowania wody. Mieszamy szpinak od czasu do czasu by się nie przypalił. Gdy woda prawie całkowicie wyparuje mamy dwie możliwości przygotowania potrawy. W kokilkach (ja tak przygotowałam) lub w patelni. Jeśli danie chcemy przygotować w kokilkach piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Szpinak przekładamy do kokilek i do każdej wbijamy jajko. Kokilki wstawiamy do piekarnika i zapiekamy uważając by żółtko zostało płynne. Drugi sposób to przygotowanie na patelni, na której smażyliśmy szpinak. Rozsuwamy szpinak by powstało miejsce na jajka. Wbijamy tyle jajek ile osób będzie jadło potrawę. U mnie 4 osoby. Jajek nie mieszamy. Przykrywamy patelnię potrywką i czekamy aż białko się zetnie, uważając by żółtko zostało płynne. Podajemy z surówką.




Yumurtalı ıspanak

500 g ıspanak
kuru soğan
sivri biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
küçük diş sarımsak
tuz
karabiber
nane
kimyon
pul biber
zeytinyağ
yumurta (kişi sayısına göre)

Ispanak iyice yıkayıp ince ince kıyalım. Soğanları ve biberleri küp küp kesip tavada zeytin yağda pembeleşene kadar kavuralım. Ispanak ekleyip kapağı kapatalım. Ispanağın hacmi azalınca karıştıralım ve salça ekleyelim. Salça ile kavuralım ve tuz, karabiber ve tüm baharatları ekleyelim.  Yarım bardak kaynar su ekleyip kapağı kapatalım ve su neredeyse bitene kadar pişirelim. Sonra ya küçük kaselere bölüp her kaseye birer yumurta kırıp 180 dereceye ısıtılmış fırında yumurta pişene kadar pişirelim. Ya da tavada yumurtalara yer açıp yumurtaları kırıyoruz ve pişene kadar, kapağı kapatıp ocakta tutuyoruz.





2 komentarze:

  1. A kojarzysz może taką potrawę z mięsa mielonego i w to jest wbite jajko sadzone? Mięso jest delikatnie przyprawione i bardzo łagodne w smaku jakby z jakimś serem albo jogurtem.
    Pozdrawiam, Pariss

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...