czwartek, 19 września 2013

Przecier pomidorowy na zimę

Uwielbiam pomidorówkę, z ryżem, makaronen, czy w postaci kremu ja ją robią w Turcji. Zimą te warzywa nie nadają się na zupę więc by zachować smak letnich pomidorów przygotowuję przecier. Bardzo łatwy przepis nie wymagający zbyt wiele pracy. A zimą pyszna pomidorówka jak znalazł.




Przecier pomidorowy na zimę

5kg pomidorów
łyżka soli kamiennej

Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu 2 - 3 godziny do zredukowania wody. Pomidory miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, solimy, chwilę jeszcze gotujemy i wrzące wkładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub kocem. Odwracamy dopiero gdy przecier będzie zimny. Ten przecier robię co roku od pięciu lat, nigdy się nie zepsuł i co roku pierwszy znika ze spiżarki.




Kışlık domates püresi

Senelerce aynı tarif, senelerce aynı tat senelerce aynı memnuniyet. Tavsiye ederim.

5kg domates
çorba kaşığı salamura tuzu

Domatesleri soyup büyük büyük kesip kaynatalım. Su azaltmak için 2-3 saat kaynatmamız gerek. El blenderle eziyoruz ve en son tuz katıp bir taşım daha kaynatıp kaynar şekilde pastörize edilmiş kavanozlara doldurup kapağı kapatıyoruz ve ters çeviriyoruz. Kavanozları battaniyeyle örtüp soğuyunca çevirebiliriz.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...