piątek, 29 maja 2015

Przystawka z ogórkiem. Kuru cacık.


ogórek jogurt czosnek
Przystawka z ogórkiem. Kuru cacık.



W Turcji jedną z ulubionych potraw letnich jest cacık. Chłodnik na jogurcie z dodatkiem czosnku ogórka, oliwy i wody. Dokładny przepis znajdziecie tu

Cacık, który zaprezentuję dzisiaj to inna wersja chłodnika, wersja bez dodatku wody dlatego nazywa się kuru cacık czyli suchy cacık. Przygotowuje się go jako przystawkę, rodzaj meze do wieczornej kolacji. Jest to wersja mniej popularna i nie jest znana w całej Turcji. Pamiętam sytuację gdy mieszkając w Denizli zaprosiłiśmy znajomych i podałam im właśnie w miejsce sałatki kuru cacık bardzo się zdziwili i pytali co to za potrawa nie skojarzyli jej ze zwykłam chłodnikiem ponieważ ogórek został starty na tarce i potrawa była na gęsto.


piątek, 22 maja 2015

Regionalna wersja sałatki kisir prosto z Antakyi. Sarmici.

salatka sarmici kisir kasza bulgur Antakya
Salatka sarmici


Antakya to miejsce, które mam w planach odwiedzić. Nie byłam ale z pewnością tam dotrę. Antakya to nie tylko zabytki ale również przepyszna kuchnia. A może przede wszystkim kuchnia :) dla mnie z pewnością kuchnia jest na pierwszym miejscu.

Pierwszy raz styczność z kuchnią tego regionu miałam w 2001 roku w tureckim akademikuw Ankarze. Mama koleżanki z naszego pokoju dowiedziawszy się, że z jej córką mieszka Polka zafascynowana kuchnią turecką, przygotowała to co w kuchni Antakyi jest najpopularniejsze i wysłała do nas do Ankary. Smaku tych oryginalnych domowych potraw nie zapomnę nigdy. Oczywiście sam fakt, że ktoś zupełnie mi nieznany przygotował prawdziwą ucztę smaków specjalnie dla mnie było niesamowitą, cudowną niespodzianką, pamietam, że w paczce była nawet specjalna pasta paprykowa, którą zabrałam do Polski by móc przygotować rodzinie choć namiastkę tych wspaniałych przysmaków. Gościnność turecka jest niesamowita!!!


środa, 20 maja 2015

Sałatka z pędami chmielu i szparagami


salatka szparagi kasza bulgur
Sałatka z pędami chmielu lub szparagami

Nawet nie wiecie ile bym dała za możliwość najedzenia się do syta szparagami. Uwielbiam je. Niestety sezon na dzikie szparagi w Turcji trwa bardzo krótko a szparagi "z hodowli" są tak potwornie drogie, że wystarczy spojrzeć na cenę i chęć na nie znika w oka mgnieniu. Jeśli się nie ma co się lubi to się lubi co się ma więc moją miłość do szparagów przeniosłam na karczochy :) 

poniedziałek, 18 maja 2015

Moje fotografie. Czy to już lato?


lato morele czeresnie truskawki
Czeresnie, morele, truskawki, zwiastuny izmirskiego lata

Jest coraz cieplej a czasem nawet upalnie, na bazarze są już morele, czereśnie, truskawki. Czuję, że to już izmirskie lato. Czas pomyśleć o wakacjach.


piątek, 15 maja 2015

Moje fotografie. Kosz z warzywami.

warzywa kosz warzywniak
Warzywa z warzywniaka


Mówi się, lepiej późno niż wcale, dlatego postanowiłam, że zgodnie z ekologicznymi trendami zrezygnuję z woreczków jakie oferują sprzdawcy na bazarach czy w warzywniakch, zaopatrzę się w koszyk i wszystkie zakupione warzywa i owoce będę w nim nosiła. 

Tak też zrobiłam, koszyk jest mały i pożyczony ale już niedługo kupię sobie oryginalny wyplatany ręcznie tradycyjny turecki koszyk jakiego nie powstydziłby się żaden ekolog :)


turecki kosz pleciony
Oryginalny turecki pleciony kosz

kosz pleciony turecki
Oryginalne tureckie plecione kosze

środa, 13 maja 2015

Ryż na sypko w wersji tureckiej. Pirinç pilavı.


ryz pilav
Ryż na sypko w wersji tureckiej. Pirinç pilavı.

Tak jak w Polsce najpopularniejszym dodatkiem do obiadu są ziemniaki z wody, tak w Turcji pilav czyli ryż gotowany na sypko. Zdaję sobie sprawę, że prościej jest kupić ryż w woreczku ugotować go w dużej ilości wody, wysypać z woreczka i zjeść. Ale czy smaczniej? Nie sądzę. Po pierwsze jakość ryżu sprzedawanego w woreczkach nie zawsze jest dobra, po drugie taki ryż z wody zostawia w niej wszystkie swoje wartości odżywcze więc polecam wypróbuwanie mego przepisu. 


piątek, 8 maja 2015

Moje fotografie. Izmirskie śniadanie.


Turcja śniadanie w Turcji
Izmirskie śniadanie

To przykładowe śniadanie jedzone w Izmirze. Dlaczego akurat w Izmirze? Przede wszystkim dlatego, że na talerzu mamy typowe izmirskie smaki boyoz (ta dziwna bułeczka z ciasta podobnego do francuskiego) i jajko. Tak , tak, boyoz jemy z gotowanym jajkiem i serem. Na glinianym talerzu trzy rodzaje sera. Klasyczny biały, leżakujący izmirski tulum, i çeçil ser prawie zupełnie bez soli. Ten ostatni to ulubiony ser moich dzieci. Na śniadaniu nie może oczywiście zabraknąć tureckiej herbaty w szklaneczce tulipance :)

Prócz moich śniadaniowych smakołyków Turcy jedzą również dżemy, miód, zielenine, świeże ogórki, przeróżne sałatki śniadaniowe, zielone oliwki, pieczywo białe, wiejski chleb, bazlama ... i mogłabym tak wymieniać w nieskończoność ale kto aż tyle zje. Wychodzi na to że najważniejszy posiłek przede wszystkim musi cieszyć oko!!!

Smacznego!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...