środa, 17 kwietnia 2013

Lahmacun nazywany również turecką pizzą i KONKURS

Dziś mam dla Was nie tylko przepis ale również konkurs. 
Turcja od kuchni to nie tylko uczta dla ciała ale również dla ducha. Promuję na blogu wszystko co z Turcją związane.

23-30 kwietnia w warszawskiej Kinotece odbędzie się pokaz filmów tureckich w ramach 2. Tygodnia Filmów Tureckich.


Więcej o filmach i terminach seansów przekazuję zgodnie z otrzymaną informacją od organizatora.


 Tureckie kino znowu zawita do Warszawy!


2. Tydzień Filmów Tureckich i Market Filmowy organizowany przez Towarzystwo Kultury i Sztuki Latarnia Magiczna (BFKS) we współpracy z Ministerstwem Kultury i Turystyki oraz Ministerstwem Spraw Zagranicznych Republiki Tureckiej odbędzie się między 23 a 30 kwietnia 2013 r. w warszawskiej Kinotece.
Na program przeglądu składa się piętnaście filmów, od komedii po dramaty.
Podczas czterech seansów dziennie pokazane zostaną wybitne przykłady kina tureckiego, nagradzane na międzynarodowych festiwalach.
Wybranym projekcjom towarzyszyć będą spotkania z twórcami: reżyserami i aktorami. Ponadto podczas trwania wydarzenia będą reprezentować Turcję w Warszawie producenci, dystrybutorzy, teoretycy filmu, przedstawiciele Tureckiego Ministerstwa Kultury i Turystyki oraz członkowie BFKS.

Dramaty
Zeki Demirkubuz przyjedzie do Warszawy ze swoim nowym filmem „Podziemie” (tyt. oryg. „Yeraltı”). Ostatnio jego filmy były prezentowane na festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Film „Podziemie” powstał na podstawie prozy Dostojewskiego. Film zdobył szereg nagród w Turcji, jak i na świecie, od Petersburga po Dubaj. Szczególna uwaga należy się kreacji Engina Günaydına, który zazwyczaj jest kojarzony z rolami komediowymi, u Demirkubuza zaś zderza się z ciemną stroną siebie i otaczającego go świata.
Większość filmów wyselekcjonowanych na potrzeby przeglądu była wielokrotnie nagradzana na festiwalach, wśród nich nie zabraknie również “Pewnego razu w Anatolii” (tyt. oryg. „Bir Zamanlar Anadolu’da”) Nuri Bilge Ceylana. Ci, którym nie udało się go do tej pory obejrzeć, powinni skorzystać z tej szansy.
„Szczęście” (tyt. oryg. „Mutluluk”) – obraz Abdullaha Oğuza, w oparciu o powieść Zülfi Livaneliego, dotyczący tematu honorowych morderstw otrzymał nagrody na festiwalach w Montpellier i Miami.
„Życie Hayat” (tyt. oryg. „Hayat Var”) film autorstwa Rehy Erdema, opowiada historię silnych ludzi, którzy pomimo ogromnych życiowych trudności nigdy się nie poddają.

Film otwarcia
„Za wzgórzem” (tyt. oryg. „Tepenin Ardı”) to film młodego reżysera Ermina Alpera, który poza wieloma nagrodami na międzynarodowych festiwalach, otrzymał nagrodę za debiut na Berlinale. Aktorzy - Tamer Levent i Berk Hakman będą obecni na pokazie, by po projekcji odpowiedzieć na pytania publiczności.

Komedie
Tureckie komedie powstałe w ostatniej dekadzie przede wszystkim wyszydzają aktualną sytuację społeczną i polityczną.
„Kobieta urząd” (tyt. oryg. „Hükümet Kadın”) to oparta na faktach historia kobiety burmistrza południowo-wschodniej Anatolii.
Kolejna historia o kobietach to film „Ostatni przystanek Kurtulus (tyt. oryg. „Kurtuluş Son Durak”), który pod przykrywką humoru próbuje zwrócić uwagę na aktualne problemy kobiet.
„Czarno-białe” (tyt. oryg. „Siyah Beyaz”) podgląda tarapaty intelektualistów z punktu widzenia grupy przyjaciół.
„Klub przegranych” (tyt. oryg. „Kaybedenler Kulubü”) opiera się na prawdziwych postaciach i wydarzeniach.
„Pali się” (tyt. oryg. „Yangın Var”) autorstwa Murata Saraçoğlu to z kolei spojrzenie na obecne problemy Turcji oczami naiwnych i niewinnych osób. Aktorka Nesrin Cavadzade będzie obecna na Q&A po projekcji filmu.
„Dżem figowy” (tyt. oryg. „İncir Reçeli”) w reżyserii Aytaça Ağırlara wplata między komedię a dramat opowieść o kruchych, delikatnych i dziwnych związkach w metropoliach.

Klasyka – wyjątkowe wydarzenie
„Na żyznej ziemi” (tyt. oryg. „Bereketli Topraklar Üzerinde”) to adaptacja powieści Orhana Kemala o regionie Çukurova na południu Turcji. Z powodów politycznych film ten nie był wyświetlany przez ponad 20 lat w Turcji, a jednak wygrał nagrodę dla najlepszego filmu na Festiwalu Filmowym w Strasburgu.

Filmy dokumentalne
Film „Moje dziecko” (tyt. oryg. „Benim Çocuğum”) w reżyserii Cana Bandana wzbudził szereg kontrowersji ze względu na podejmowaną tematykę rodzin gejowskich, lesbijskich oraz transseksualnych.
Podobnie było z filmem „Tajemnica Siirt” (tyt. oryg. „Siirt'in Sırrı”) Inana Temelkurana. Jest to opowieść o 13-letniej dziewczynce żyjącej w południowo-wschodniej Turcji, pomagającej finansowo swojej rodzinie i zwalczającej bigoteryjne tradycje odnosząc sukcesy w zapasach.

Film krótkometrażowy
Całości programu dopełnia zdobywca canneńskiej Złotej Palmy 2012 dla filmu krótkometrażowego. Czternastominutowy film Rezana Yeşilbaşa pt. „Cisza” (tyt. oryg. „Sessiz – Be Deng”) z pewnością zrobi wrażenie na polskiej publiczności. Reżyser będzie odpowiadał na pytania widzów po projekcji.


Filmy z Turcji znów w Warszawie!
Bilety w cenie 15 zł (honorowane karty Klubu Kinoteki).
Wszystkie filmy będą wyświetlane z napisami polskimi. Niektóre mają dodatkowe napisy w j. angielskim.


SZCZEGÓŁOWY PROGRAM:

14:00
16:30
19:00
21:30
24 kwietnia
środa
Na żyznej ziemi
(Bereketli Topraklar Üzerinde) 115'
* Pali się
(Yangın Var) 98'
* Podziemie
(Yeraltı) 107'
* Cisza
(Sessiz-Be Deng) 14'
Kobieta urząd
(Hükümet Kadın) 97'
25 kwietnia
czwartek
Klub przegranych
(Kaybedenler Kulubü) 110'
* Podziemie
(Yeraltı) 107'
* Czarno-białe(Siyah Beyaz) 90'
* Za wzgórzem(Tepenin Ardı) 94'
26 kwietnia
piątek
Życie Hayat(Hayat Var) 121'dodatkowe napisy w j. angielskim
Ostatni przystanek Kurtulus(Kurtuluş Son Durak) 106'dodatkowe napisy w j. angielskim
Cisza
(Sessiz-Be Deng) 14'
Dżem figowy(İncir Reçeli) 95'
Klub przegranych
(Kaybedenler Kulubü) 110'
27 kwietnia
sobota
Ostatni przystanek Kurtulus(Kurtuluş Son Durak) 106'dodatkowe napisy w j. angielskim
Szczęście(Mutluluk) 126'dodatkowe napisy w j. angielskim
Cisza
(Sessiz)
14'; DCP
Moje dziecko(Benim Çocuğum) 82'
Pewnego razu w Anatolii(Bir Zamanlar Anadolu'da) 157'
28 kwietnia
niedziela
Za wzgórzem(Tepenin Ardı) 94'
Tajemnica Siirt(Siirt'in Sırrı) 99'dodatkowe napisy w j. angielskim
Życie Hayat(Hayat Var) 121'dodatkowe napisy w j. angielskim
Szczęście(Mutluluk) 126'dodatkowe napisy w j. angielskim
29 kwietnia
poniedziałek
Moje dziecko
(Benim Çocuğum) 82'
Czarno-białe(Siyah Beyaz)
90'
Kobieta urząd
(Hükümet Kadın)
97'
Pali się
(Yangın Var)
98'
30 kwietnia
wtorek
Dżem figowy
(İncir Reçeli) 95'
Tajemnica Siirt(Siirt'in Sırrı) 99'dodatkowe napisy w j. angielskim
Na żyznej ziemi
(Bereketli Topraklar Üzerinde) 115'
Pewnego razu w Anatolii(Bir Zamanlar Anadolu'da) 157'






* Z udziałem reżysera/aktorów






Wszystkich serdecznie zapraszam do Kinoteki na filmy bo warto.
Dzięki uprzejmości organizatora mam do rozdania 4 dwuosobowe wejściówki na dowolny sean filmowy.
Aby je rozdać postanowiłam zorganizować szybki konkurs. 

Zasady są nastepujące:

1. Należy ugotować dowolną potrawe kuchni tureckiej. Przepisy macie na moim blogu jak również możecie korzystać ze swoich już sprawdzonych przepisów.
2. Polubcie moją stronę na FB 
3.Prześlijcie zdjęcie potrawy na adres mailowy: turcjaodkuchni@interia.pl na zdjęciu musi się znaleźć karteczka z napisem TURECKIE SMAKOŁYKI. Zdjęcia można również wstawiać na mojej stronie FB.
4. Zdjęcia przesyłamy do 20 kwietnia do godziny 00.00.
5. Osoby nagrodzone wybiorę ja o czym poinformuję na stronie FB i tu na blogu.
6. Nagrodę można będzie odebrać najpóźniej pół godziny przed seansem za okazaniem dowodu osobistego.


A teraz przepis na który wiele osób czekało. Lahmacun to bardzo lubiana potrawa. Potrawa którą robi się łatwo jednak nie zawsze wychodzi dobra. Najważniejszy jest farsz. Do jego przygotowania używamy lekko tłustej baraniny i najlepiej by była raz zmielona lub bardzo drobno krojona ostrymi nożami. Ważne jest również by cebuli było dokładnie tyle ile waży mięso.  A oto szczegółowy przepis.


Lahmacun

ciasto
800g mąki
600g wody
łyżka soli
łyżka suchych drożdży

farsz
500g mięsa mielonego baraniego lub mieszanki baranina - wołowina
500g cebuli
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
łyżeczka ostrej papryki pul biber
łyżka masła
3 duże pomidory
papryka
pieprz 
sól

Cebulę obieramy i miksujemy blenderem na jednolita masę. Odciskamy sok. Pomidory obieramy i razem z paprykę i natka pietruszki dokładnie miksujemy. Mieszamy z przyprawami, cebulą, masłem i mięsem aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. 
Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Dzielimy ciasto na małe kawałki u mnie 16 sztuk i wałkujemy okragłe cienkie placki. Nakładamy cienką warstwę farszu rozprowadzając po cieście palcami. Pieczemy w nagrzanym do maksimum piekarniku na środkowym poziomie przez 5 minut. Lahmacun będzie chrupki, jesli chcemy by był miękki od razu po upieczeniu układamy jeden na drugi zawijamy w sciereczkę i przykrywamy talerzem. Po 10 minutach zmięknie.
Podajemy z zielenina i sokiem z cytryny.






Lahmacun

Hamuru bildiğim tarife göre yaptım ama iç hazırlamak için bu sayfanın tarifi kullandım.

Hamur

800g un
600g su
çorba kaşığı kuru maya
çorba kaşığı tuz

Tüm malzemelerden yumuşak bir hamur yapıyoruz. İki katı olana kadar bekletiyoruz. 16 eşit parçaya bölüyoruz ve lahmacunları hazırlıyoruz. Fırın ısısı maksimumda olması gerek lahmacunları orta seviyede 5 dakika pişiriyoruz. lahmacunlar gevrek olabilir. Onların yumuşak olmasını istiyorsanız beze sarıp tabakla örtün ve 10-15 dakika böyle dursunlar. Yumuşarlar.



3 komentarze:

  1. Czekałam na ten przepis :) Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować... tylko z wołowiny... baraniny nigdzie nie widziałam. A szkoda, bo to zmieni smak :(

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuję za przepis:) polecam jako dodatek do upieczonej pizzy warzywa np. pomidory, ogórki, natkę pietruszki skropione sokiem z cytryny i zwinięte.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...