środa, 10 kwietnia 2013

Sigara böreği - cygara


Jak zwykle szybka i łatwa potrawa bardzo lubiana chyba przez wszystkich od dzieci po dorosłych. Nie ma Turka który by jej nie spróbował i nie polubił.


Sigara böreği

2 płaty ciasta yufka
150g sera białego słonego (lor)
natka pitruszki
olej do smazenia

Ser mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki. Ciasto yufka rozkładamy i kroimy na 16 czesci  (krojąc na pół, ćwiartki, ósemki i szesnastki)
Na każdą część nakładamy odrobinę farszu zwijamy jak rogaliki (bez skręcania końcówek) a końcówkę ciasta moczymy wodą by powstałe cygaro się nie rozwinęło. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.




Sigara böreği

Tarifi yazmak gerek var mı? Sanmam, Türk Bayanlara hakaret olur. Ustalardan yani sizden öğrendiğim için en güzel siz bilirsiniz zaten. Elinize sağlık Bayanlar!!!

10 komentarzy:

  1. Jadałam te cygara wielokrotnie podczas moich pobytów w Turcji i ponieważ je uwielbiam, nie raz myslałam jakby je tu spreparować w domu. Gdzie w Polsce mozna zdobyć ciasto yufka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yufkę można kupić w sklepach z orientalną żywnością w Warszawie jest również sklep turecki NUR MARKET tam będzie na 100%.

      Usuń
  2. Czy ciasto yufka i filo to coś podobnego??? Juz keidyś na swoim blogu próbowalam ten problem rozstrzygnąć ale mi się nie udało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sa 2 rodzaje ciasta filo i 2 rodzaje yufki. jeden rodzaj do wypiekow slodkich np baklavy to bardzo cienkie placki prawie przezroczyste zrobione z uzyciem maki ziemniaczanej. Drugi rodzaj to böreklik yufka z maki pszennej do robienia börek. Yufka z maki pszennej nie nadaje sie na baklave ale z yufki na baklave mozna zrobic börek. Sa specjalne przepisy na börek z yufki na baklave. W Polsce widzilam ciasto filo na baklawe w duzych marketach ale ciasto filo na börek jedynie w sklepach arabskich i tureckich.

      Usuń
    2. z tego co sie orientuje ciasto filo to nazwa grecka ale moge sie mylic. Potrawy greckie i tureckie sa bardzo podobne oni rowniez robia baklawe i börek

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Muszę w moim "tureckim" sklepie zapytać jaki rodzaj ciasta mają.

      Usuń
    4. I mam jeszcze prośbę bardzo nieśmiałą. Czy mogłabyś napisać o serach tureckich z ich przeznaczeniem i tureckimi nazwami? Jest tego coraz więcej w sklepach, ale nie wiem co jest co :)

      Usuń
    5. o serach planuje napisac oddzielny post ale musze sie wybrac na targ zeby je kupic i sfotografowac :)

      Usuń
    6. To czekam cierpliwie :) a właściwie niecierpliwie ;)))))

      Usuń
  3. dziś robię właśnie sigara böreği :) trójkątna yufka czeka już w lodówce od lutego i za 2 tyg kończy się termin ważności. Dopiero parę dni temu zamówiłam kilka rodzajów tureckich serów...w Polsce niestety jeśli ktoś nie mieszka w Warszawie to tylko pozostaje zamawiać tureckie artykuły spożywcze z internetu...są 2-3 razy droższe niż w TR i nie zawsze smakują jak świeże tam na miejscu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...