poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Jak w Turcji zrobić sernik krówkowy?

Kolejny sernik w moim wykonaniu. Będzie ich jeszcze więcej bo to jedyne ciasto, które nigdy mi się nie znudzi.
Niestety jedynym problemem przy pieczeniu tego sernika będzie masa krówkowa, którą należy przywieźć z Polski. Nie spotkałam takiej w Turcji. Jeśli jednak ktoś słyszał lub widział taka masę w jakimkolwiek tureckim sklepie niech koniecznie napisze o tym w komentarzach, będzie to bardzo ważna i cenna informacja. Prócz masy krókowej potrzebne będą również orzeszki ziemne i tu z kolei będą miały problem osoby mieszkające w Polsce gdyż potrzebujemy orzeszki ziemne prażone więc trzeba będzie uprażyć te kupione w polskich sklepach. Osoby mieszkajace w Turcji wystarczy że kupią tuzsuz fıstık.




 Sernik krówkowy

1kg jogurtu süzme (typu grecki)
4 jajka
szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie buğday nışastası)
puszka masy krówkowej 460g
opakowanie herbatników (u mnie eti burçak)
200g prażonych orzeszków ziemnych tuzsuz fıstık
2 łyżki śmietany kremówki opcjonalnie


Ciastka rozdrabniamy w blenderze i układamy na spód tortownicy o średnicy 23 -25cm. Jogurt lekko mieszamy z cukrem i dodajemy po jednym jajku lekko mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko rozpuszczoną ale wystudzoną masę krówkową 2/3 opakowania. Masa krówkowa nie musi się całkowicie rozpuścić. Mieszamy. Masę wlewamy do formy i pieczemy w kąpieli wodnej na najniższym poziomie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 50-60 minut. Studzimy przy lekko otwartym piekarniku.
Pozostałą masę krówkową rozpuszczamy i dodajemy do niej 200g orzechów. Orzechy przed dodaniem do masy lekko kroimy lub jak ja to robię wkładamy do woreczka i uderzamy w nie kilka razy kubkiem. Blender rozdrobni je za bardzo.  Jeśli masa okaże się gęsta wystarczy dodać 2 łyżki kremówki. Gdy masa zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia.
Upieczony i lekko ostudzony sernik polewamy polewą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.





Maalesef Türkiye'de olmayan malzemelerden dolayı bu tür cheesecake yapmak mümkün olmayabilir. Polonya ile irtibatı olanlar "masa krowkowa" dediklerimiz malzeme bulursa rahatlıkla bu lezzeti yakalar.

1kg süzme yoğurt
1su bardağı toz şeker
4 yumurta
4 çorba kaşığı nişasta
masa kajmakowa 460g
bir paket eti burçak
200g tuzsuz fıstık
gerekirse 2 kaşık krema


yoğurt şeker nişasta ve yumurtadan cheesecake yapalım en son paketim 2/3 masa krowkowa  eritip sonra da soğutup ekleyelim. Hafifçe karıştıralım ve 180 dereceye ısıtılmış fırında pişirelim. Fırına bir kaba su koyalım.
kalan 1/3 masa krowkowa eritelim ve 200g dövülmüş tuzsuz fıstıkları koyalım eğer katıysa krema ekleyeyim. karıştırıp kaynatalım. Kaynar kaynamaz ateşi söndürelim ve cheesecake üstüne dökelim. Buzdolabında soğutalım.




6 komentarzy:

  1. Mleko kondesnowane sprzedają? Bo masa krowkowa to nic innego jak to mleko tylko je sie gotuje w zamkniętej puszce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mamy tu takiego mleka :(

      Usuń
    2. Mase krowkowa mozna zrobic w domu,z tym, ze nalezy zajmue to sporo czasu. pozdrawiam Monika

      Usuń
  2. Bardzo ważna wiadomość dla osób mieszkających w Turcji. Masę krówkową można zrobić ze skondensowanego mleka które kupicie tu:

    http://www.gurmenet.com/pinfo.asp?pid=3323

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...