środa, 30 września 2015

Bakłażan z pomidorami i serem

Bakłażan z pomidorami i serem
Bakłażan z pomidorami i serem

To już ostatnie danie ze świeżym bakłażanem w roli głównej. Sezon się zakończył. Można oczywiście kupić je na bazarze ale są przerośnięte twarde i pełne dużych pestek, których nie powinno być w świeżym młodym letnim bakłażanie. Dziś na bazarze widziałam już dynie, kalafiory i kapustę, zrobiło się zimno, wieje silny wiatr. Czas zmienić dietę, czas zacząć gotować bardziej treściwie jak na jesienno-zimowe potrawy przystało.


Będzie więcej różnego rodzaju pilawów, potraw mącznych, z suszonych warzyw i oczywiście więcej mięsa. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nie zabraknie również dyni, buraków i przeróżnych zimowych sałatek.

Dzisiajszy faszerowany bakłażan to ostatnia potrawa jaka przygotowałam na mój grecki wrzesień. We wrześniu wśród potraw, które Wam prezentowałam znalazły się przede wszystkim te, które są wspólne dla obu kuchni. Niestety przyznam, że tematu nie wyczerpałam. Wspólnych, podobnych potraw jest tak dużo, że miesiąc to za mało by je wszystkie zaprezentować. Postanowiłam więc, że w październiku będę kontynuowała przepisy greckie bo zabrakło na blogu musakki, zapiekanego makaronu, różnego rodzju borek i popularnych słodkości. Mam nadzieje, że w tym miesiącu uda mi się je zaprezentować.


Baklażan z pomidorami i serem
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 3 duże pomidory
  • ser feta lub inny ulubiony
Bakłażany przecinamy na pół, solimy i czekamy aż wypuszczą goryczkę, Myjemy, nacinamy, polewamy oliwą i zapiekamy aż zmiękną. Cebule drobno siekamy, smażymy na oliwie aż się zeszkli, dodajemy zmiażdżony czosnek, chwilę smażymy i dodajemy obrane i starte na tarce pomidory. Solimy, przyprawiamy czarnym pieprzem. Smażymy aż wiekszość soku pomidorowego wyparuje. Miażdżymy środek bakłażanów i układamy na nich  sos pomidorowy a na nim rozdrobniony ser feta. tak przygotowane bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 15 minut aż ser sie stopi. Można użyć zwykły żółty ser.

3 komentarze:

  1. Co zrobić, żeby skórka nie wyszła twarda i sucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec krocej albo po prostu przed pieczeniem obrac skore co drugi pasek, mozna tez lekko posmarowac oliwa z oliwek.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...