czwartek, 4 kwietnia 2013

Pazı sarması czyli faszerowany burak liściasty


Zapytacie co to jest ten burak liściasty. A no, proszę Państwa burak liściasty wygląda tak:




Nie jest być może popularny w Polsce ale tu w Turcji jak najbardziej. Wykorzystuje się go do przyrządzania kilku potraw. Zup, börek, jajecznicy i oczywiście sarmy.
Osobom mieszkającym w Polsce jako zamiennik mogę polecić liście zwykłego buraka czerwonego. Tu w Turcji szczególnie w regionie egejskim również się go używa do faszerowania. 




Pazı sarması czyli faszerowany burak liściasty

2 pęczki liści buraka (na pierwszym zdjęciu widac wielkość pęczka)
1,5szklanki ryżu do faszerowania (w Turcji kırık pirinç)
0,5szklanki oliwy z oliwek
2 cebule
garść suszonej porzeczki lub drobnych rodzynek (kuş üzümü)
garść orzeszków piniowych
łyżeczka kuminu
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka koperku
sok z cytryny
sok z granata (nar ekşisi) 

Cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie, dodajemy porzeczkę i orzeszki piniowe, przesmażamy. Dodajemy dokładnie umyty ryż, przesmażamy  a następnie wszystkie przyprawy. Przesmażamy by wydobyć zapach przypraw. Wlewamy szklankę wrzątku i przykrywamy. Wyłączamy ogień gdy ryż wchłonie wodę. Ryż ma byc wciąż twardy, niedogotowany. Po ostudzeniu ryżu dodajemy drobno posiekana natke pietruszki i koperek. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy łyżkę soku z granata. Dokłądnie mieszamy.

Liście buraka myjemy i lekko blanszujemy by zmiękły. Na liście nakładamy farsz i zwijamy jak gołąbki. Układamy w garnku, zalewamy lekko osoloną wodą i gotujemy 20 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny lub z sosem jogurtowym.






Zeytinyağlı pazı sarması

2 demet pazı
2 kuru soğan
1,5 su bardağı kırık pirinç
kesme şekeri
kuş üzümü
çam fıstığı
tuz karabiber
kimyon
tarçın
limon suyu
nar ekşisi
zeytinyağ
maydanoz
dereotu

Pazı 1 dakika haşlıyoruz.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp zeytin yağda kavuruyoruz. Kuş üzümü ve çam fıstığı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Baharatları tuzu ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz. Limon suyu ve nar ekşisiyle tatlandırıyoruz Bir su bardağı su ekleyip pilavı pişiriyoruz. Soğutup maydanozu ve dereotu ekleyip karıştırıyoruz. Pazı yapraklara harçtan bir kaşık koyup sarıyoruz. Sarılmış olanları tencereye dizip. Biraz tuzlu su ekliyoruz ve 20 dakika pişiriyoruz.
Soğuk, limon suyuyla ya da yoğurtla servis ediyoruz.



4 komentarze:

  1. Super, że podałaś ten przepis. Wprawdzie w polskich sklepach nie kupimy buraka liściowego, ale posiadacze działek lub ogródków przydomowych mogą go spokojnie uprawiać, bo nasiona są dostępne. Ja zwykle sieję dwie odmiany, czerwony i biały. Dotychczas używałam go głównie jak szpinaku, ale cieszy mnie możliwość innego wykorzystania tego cennego warzywa.
    Jeżeli znasz inne przepisy z wykorzystaniem tych listków, to proszę o jeszcze... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja się bardzo cieszę, że to wspaniałe warzywo jest jednak dostępne i uprawiane w Polsce. Myślałam, że z przepisu skorzystają jedynie tureccy Czytelnicy a tu proszę niesamowicie miłe zaskoczenie!!!
      Już niedugo przepisy na tartę, jajecznicę i zupę. Pozdrawiam

      Usuń
  2. bardzo ciekawy przepis, musze zrobić!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Merhaba bloğunuzu yeni keşfettim çok sevdim :)))
    Hemen izlemeye aldım. Pazı sarmasını çoook severim, ellerinize sağlık nefisolmuş :))))
    Bana da beklerim, http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    sevgiler :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...