piątek, 22 lutego 2013

Velibah potrawa prosto z Kaukazu

Dziś wyjątkowo potrawa kaukaska. Jadłam ja po raz pierwszy u teściów. Korzenie rodziny mego męża sięgają Elbrusa wiec potrawy z tamtego regionu często goszczą na ich stole. Są to najczęsciej potrawy mączne. Podałam już wcześniej przpis na Chyczyn znajdziecie go tu






Velibah

Ciasto robimy według tego przepisu. Nie muszimy czekać 4 godzin aż wyrosnie wystarczy że ciasto podwoi swoją objętość.





Farsz to potłuczone gotowane ziemniaki przyprawione solą, pieprzem i ostra papryką pul biber. Ja ugotowałam 6 średnich ziemniaków.






Ciasto dzielimy na małe kawałki rozgniatamy je ręką i w środek wkładamy kulkę z farszu. Zakładamy boki robiąc sakiewkę, zaciskamy odwracamy i wałkujemy na cienki placek często posypując mąka gdyż ciasto bedzie lepkie i lużne. Średnica wałkowanego placka zależy od wielkości patelni na której bedziemy go smażyć. Czynność tę powtarzamy z każdym kawałkiem ciasta. Duże cienkie placki smażymy z obu stron na teflonowej patelni. jeden placek na całą patelnie. Smażymy bez tluszczu, patelnia musi być dobrze rozgrzana.
Podajęmy z ajranem.





Oryginalna wersja potrawy w wykonaniu mojej teściowej wyglada tak.
Smażona jest na sacu czyli specjalnym metalu ogrzewanym na gaz lub prąd. Sa też specjalne metale do układania na palenisku. 





6 komentarzy:

  1. Rewelacja, przepis warty wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesli chodzi o potrawy tureckie ktore praktykuje od wielu lat to ta chyba jest dla mnie najbardziej zachwycająca:)! dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, kaukaz ma chyba wiele do zaoferowania, jest Pani szczęściarą , że moglła Pani poznać te potrawy rodzinne :)
    Podoba mi się to Chaczapuri w wersji płaskiej. Ellenize saglik

    OdpowiedzUsuń
  4. aha myślę, że musi Pani wydać książkę z takimi przepisami, są bardzo unikatowe i egzotyczne

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...