poniedziałek, 6 stycznia 2014

Szpinak na słodko - kwaśno

Jeśli zapytacie moją córkę jakie warzywa lubi najbardziej, bez zastanowienia odpowie: szpinak i por. Dziwne ale prawdziwe. Z tym porem to lekka przesada bo jeszcze nigdy nie zjadła jakiejkolwiek potrawy do końca ale szpinak zgadza się na 100%. Zupa, börek, naleśniki, makaron, lasagne, potrawka z mięsem lub bez to wszystko uwielbia i zjada ze smakiem. Ja proponuję Wam dzisiaj nową wersję potrawki ze szpinakiem na słodko - kwaśno. Przepis pochodzi z tureckiego czasopisma kulinarnego Sofra.




Szpinak na słodko - kwaśno

500g szpinaku (łodyg bez liści)
2 duże marchewki
20 szalotek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
3łyżki jogurtu
płaska łyżeczka mąki
żółtko

Szpinak myjemy i odcinamy grube łodygi, liście najlepiej użyć do börek, naleśników lub makaronu.
Szalotki obieramy, marchew kroimy na plasterki. Oliwe z oliwek wlewamy do garnka i na niej smażymy szalotki i marchew. Gdy się zeszklą dodajemy szpinak, lekko przesmażamy i przykrywamy pokrywką by szpinak zmiękł. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy około 2-3 minut. Dodajemy pół szklanki wrzątku i dusimy do miękkości. Solimy , przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy sos. Sos to mieszanka jogurtu, wody (pół szklanki) żóltka i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy stopniowo po 2 łyżki gorącą wodę z potrawki by ogrzać sos. Sos wlewamy do potrawki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę lub dwie, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia podajemy po lekkim ostudzeniu.




8 komentarzy:

  1. wcale nie dziwne, ja też jak była mniejsza uwielbiałam szpinak :)
    swoją drogą to nadal go uwielbiam i na pewno skuszę się na taką potrawkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze zrobic to danie dla mojej corki :) Moze tez polubil szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszlo pycha! do sosu dodalam sok z polowki cytryny. regularnie odwiedzam Pani bloga, Przepisy sa rewelacyjne. Wielkie dzieki! Paulina ze Stambulu

    OdpowiedzUsuń
  4. jak szpinak bez liści przecież szpinak to właśnie liśnie nie rozumiem a chcę zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas sprzedawany na bazarze szpinak to procz liscia lodyga, odciety jest jedynie korzen. Jesli tam gdzie mieszkasz sprzedaja same liscie mozesz zrobic dodajac liscie. W Turcji lodygi dodajemy do potrawki liscie do börek. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Takiego jeszcze nei robilam a uwielbiamy szpinak, musze koniecznie wyprobowac :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pani Natalio, na prawde az 20 tych szalotek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalotka to malutka cebulka wiec 20 sztuk to nie jest duzo.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...