niedziela, 8 września 2013

Morelowa granola z gorzką czekoladą

Granola gości w moim tureckim domu już od ponad roku. Dzieci ją uwielbiają. Nie jest to jednak przekąska kuchni tureckiej, nie słyszałam żeby jadło się ją w tureckich rodzinach a szkoda. Tureckie dzieci wolą gotowe płatki kukurydziane a rodzice nie bardzo wiedzą co to jest yulaf ezmesi - płatki owsiane. Zaczęłam więc moją własną akcję promocyjną  i postanowiłam przedstawić moim tureckim Czytelnikom to pyszne i bardzo zdrowe danie.



Morelowa granola z gorzką czekoladą

500g płatków owsianych (przywożę z Polski ale są też w Turcji jako yulaf ezmesi))
500g płatków jęczmiennych (przywożę z Polski)
4 łyżki marmolady morelowej niskosłodzonej
szklanka miodu
pół szklanki oleju (ja dodałam olej z orzechów laskowych firmy çotanak)
100g orzeszków ziemnych lub włoskich
100g migdałów
100g rodzynek
250g gorzkiej czekolady

Oba rodzaje płatków i wszystkie pozostałe składniki prócz czekolady dokładnie mieszamy i przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy około 30 minut. Co 7-10 minut należy granolę przemieszać by się nie przypaliła. Po uprażeniu układamy na gorącej granoli rozdrobnioną czekoladę i dokładnie mieszamy by sie roztopiła i oblepiła płatki. Granolę podajemy z mlekiem lub jogurtem. Ja tak duże ilości granoli przechowuję w szklanym pojemniku. 




Kaysılı ve bitter çikolatalı granola

Granola özellikle çocukların seveceği bir atıştırmalıktır. Hazır mısır gevrekler yerine doğal ev yapımı granola tercih ederim. Hazır gıdalar bildiğiniz gibi her zaman sağlıklı olmaz, özellikle yavrularımız söz konusu olunca daha da çok dikkat etmemiz gerek. Hepinize tavsiyem, granola yapın çocuklarınızı sevindirin. Benim çocuklarım okula gitmeden önce kahvaltı olarak onu yiyorlar. Besleyici, ve çok yararlı besindir. Mutlaka deneyin.

500g yulaf ezmesi
500g arpa ezmesi (isteğe bağlı)
4 çorba kaşığı az şekerli kayısı marmelatı
1 su bardağı bal
0,5 su bardağı sıvıyağ (ben fındık yağ kullandım)
100g tuzsuz yer fıstığı
100g badem
100g üzüm
250g bitter çikolata

Bitter çikolata hariç bütün malzemeleri karıştıralım. Tepsiye koyalım ve 150 dereceye ısıtılmış fırına sürelim, yanmasın diye ara sıra karıştırarak 30 dakika pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra küçük parçalara bölünmüş bitter çikolatayı ekleyelim ve iyice karıştıralım. Çikolata tüm malzemeleri kaplasın. Süt veya yoğurtla servis yapalım.


3 komentarze:

  1. Ciekawe sniadanie.
    Swietny blog.Gratuluje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomyusł, Do tej pory robiłam sama musli - można dostać, fakt, ale ceny mnie przerażają (i dodatek kandyzowanych, czyli smażonych w cukrze!!!) owoców. Po prostu płatki owsiane mieszałam z bakaliami. Granola będzie fajną odmianą :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...