Awokado pyszny i zdrowy owoc, którego sadzonki zostały sprowadzone do Turcji w 1970 roku. Uprawę na większą skalę rozpoczęto w 1980 roku. Obecnie w regionach Antalii Mersin Muğla i Hatay gdzie znajduje się najwięcej plantacji, rocznie zbiera sie ponad 1000 ton togo pysznego owocu. Niestety wciąż jeszcze wiele rodzin tureckich nie zna go i nigdy nie próbowało. Przyklad z własnego podwórka, mój mąż chętnie kupuje avokado, które ja i dzieci pałaszujemy z wielką ochota a sam wciąż nie może sie przełamać żeby spróbować.
Dzisiaj przepis na pyszną kanapkę nie tylko na weekendowe śniadanie ale również do pracy. Przyznam się, że nie lubię typowych kanapek które bierzemy do pracy w pudełku lub zawiniete w papier śniadaniowy. Dwie kromki chleba a miedzy nimi wędlina czy ser. Wiem że tak jest szybciej ale ja pokochałam tureckie śniadania i nawet zwykłą kanapkę wolę przygotować w orientalnym stylu.
Mieszkam w Izmirze dużym mieście położonym nad Morzezm Egejskim. Region Morza Egejskiego słynie z gai oliwnych a oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia z powodzeniem zastępuje tu masło. Odkąd mam dostęp do świeżo wytłoczonej oliwy na śniadanie przygotowyję specjalny sos którym lekko polewamy chleb zamiast smarować go masłem. Zdrowiej i bardzo smacznie. Przepis na sos jest bardzo prosty wystawczy do oliwy dodac ulubione zioła a jeśli ktoś lubi kanapki na ostro pelecam dodać odrobine suszonej chili lub paprykę pul biber. Małą porcje oliwy z ziołami najlepiej przygotowć wieczorem by smaki się połączyly a rano można używać do śniadania.
Chleb polecam polać lekko takim właśnie sosem następnie układamy plasterki pomidora, avokado, słony owczy ser i dużo owocu granata aby dał nam przyjemny kwaśny smak. Kanapka jest pyszna.
Przygotowując taka kanapkę do pracy proponuje wszystkie składniki zapokować w oddzielne małe pojemniczki lub jeden pojemniczek z przegródkami a samą kanapkę przygotować tuż przez zjedzeniem.
Wspaniałe kanapki. Ciekawe połączenie smaków
OdpowiedzUsuńSuper! Awokado, słony ser i oliwa z oliwek, to wszystko, czego trzeba do szczęścia :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie popieram, że składniki na "kanapkę do pracy" należy zabrać osobno i przygotować ją na miejscu:) Sama tak robię. Nie lubię składanych kanapek - lepsze są z jedną warstwą chleba bo dokładniej czuć smak dodatków.
OdpowiedzUsuńHmmm wszystko by gralo ,mam dylemat jak w Polsce wybrac dobrego granata...lubie te owoce ..tylko ciezko wybrac smaczna sztuke..najczesciej nie dojrzala kwasnica....
OdpowiedzUsuńSa 2 rodzaje granatow czerwona skorka i czerwone nasiona- taki granat jest kwasny i przeznacza sie go na sok. Granat z jasniejsza skorka i prawie bialymi nasionami to granat slodki. W Polsce prawdopodobnie macie granaty z Hiszpanii niestety nie wiem czy to te same odmiany co tu w Turcji.
Usuńzgadza się - w Pl najczęściej są te z ciemną skórką i mocno czerwonymi nasionami. Te drugie są jasnoróżowo-zółte i nasiona mają bladoróżowe. W Turcji pestki granata lubi się solić. Fajne połączenie:)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńmogłabyś napisać jak znaleźć oliwę w pierwszego tłoczenia? Tzn. jak ją rozpoznać, co po turecku powinno być napisane, albo jaką polecasz. Możesz polecić nawet konkretny sklep lub miejsce gdzie kupić, bo mieszkamy w Izmirze :)