Ostatnio coraz częśćiej mam ochotę na polskie smaki. Popijając turecką herbatę pomyślałam jak miło byłoby zjęść kawałek pysznej drożdżówki. Turecka kuchnia również takie oferuje choć przeważają w niej drożdżówki na słono można trafić na słodki çörek. Ja jednak wolałam coś polskiego. Przepis na aromatyczną drożdżówkę znalazłąm na blogu Liski. Nie byłabym sobą gdybym jest troszke nie zmodyfikowała.
Aromatyczna drożdżówka
składniki
350 g mąki pszennej
50 g cukru
starta skórka z dużej cytryny
pół łyżeczki soli
150 ml mleka
60 g masła
1 jajko
opakowanie suszonej porzeczki (kuş üzümü) około 70g
rozdrobnione prażone orzechy laskowe
2 łyżeczki maku
łyżeczka suchych drożdży
Drożdże zalewamy mlekiem dosypujemy 2 łyżeczki cukru i odstawiamy na 10 minut. Nastęnie dodajemy mąkę, sól, pozostały cukier, jajko, roztopione masło, skórkę z cytryny, mak i umyte, wysuszone na papierowym ręczniku porzeczki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. W moim przypadku ciasto rosło ponad godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki i czekamy aż ją wypełni. Smarujemy żółtkiem i posypujemy prażonymi orzechami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Nie ma jak domowa, pyszna, pachnąca drożdżówka!
OdpowiedzUsuńAle jakbym miala wybor zawsze i wszedzie wybiore szarlotke :) uwielbiammmmmmmmmmm!!! :)
UsuńJakie porzeczki są w przepisie, czerwone, czarne?
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie ze czarne porzeczki to kuş üzümü ale czerwone tez moga byc. Mozna tez dodac male rodzynki sultanskie jesli nie ma suszonych porzeczek.
Usuńkuş üzümü to podobno nie porzeczki, a odmiana winogron, która z wyglądu porzeczkę przypomina. Najlepszą drożdżówkę jadłam właśnie w Turcji. Ciasto przypominało polską wiejską drożdżówkę, a dodatki typu kuş üzümü, które na pewno były i chyba orzechy sprawiały, że była wyjątkowo smaczna.
OdpowiedzUsuńaa w Polsce kuş üzümü można spotkać jako "rodzynki korynckie".
OdpowiedzUsuńChyba oszaleję ze szczęścia, na Święta od dzisiaj robię tylko takie "makowce" :)nie będę się musiała męczyć z makiem a efekt jak widzę świetny. po prostu nigdy bym nie pomyślała o dadaniu sypkiego maku do ciasta drozdżowego...czyli co zrobiła ze mnie tradycja...:)
OdpowiedzUsuńporzeczki to frenk uzumu
OdpowiedzUsuńtak zgadza się porzeczka to frenk uzumu a co to jest kuş üzümü?
Usuń