piątek, 11 stycznia 2013

Tantuni

Dziś mam przepis dla wielbicieli mięsa. Tantuni to rodzaj duszonego mięsa podawanego w placku zwanym lavaş. 



Tantuni

składniki:
1,5kg chudej młodej wołowiny lub cielęciny
dowolne przyprawy i dodatki


sposób przygotowania
Mięso tniemy w bardzo drobne kawałeczki. Przesmażamy na oleju na maksymalnym ogniu 2-3 minuty przykrywamy szczelnie pokrywką i na minimalnym ogniu dusimy godzinę. Co 20 minut sprawdzamy czy sok z mięsa wyparował jeśli widać że go brak  możemy dolać trochę wrzątku. Po godzinie duszenia zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy pozostały sok solimy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z surówkami zawijając w tortille lub turecki lavaş





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...