Dzisiaj jedna z moich ulubionych zimowych zup. Nie jemy jej latem gdyż jest za bardzo sycąca jak na tureckie upały. Do jej przygotowania używam zielonej soczewicy. Czytelnicy mieszkający w Turcji kupując soczewicę zwroćcie uwagę żeby była zielona nie brązowa. Ja kupuje soczewicę firmy Reis.
Zupa z zielonej soczewicy
składniki
szklanka namoczonej zielonej soczewicy
średniej wielkości ziemniak
zielona papryka
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżki koncenyratu paprykowego
sól
pieprz mielony
kumin mielony
imbir mielony
suszona mięta
garść dowolnego makaronu
sposób przygotowania
Cebulę, paprykę i ziemniak kroimy w drobna kostkę i przesmażąmy na oleju. Dodajemy koncentrat paprykowy i pomidorowy, przesmażamy kilka minut aż zacznie pachnieć. Dodajemy przyprawy, przesmażamy dosłownie chwilkę. Zalewamy wodą lub rosołęm. Ja zalewam wodą. Dodajemy soczewicę i gotujemy około 30 minut. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 15 minut. Zupa powinna być gęsta.
pysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńJa robie z czerwonej i zupelnie inaczej, ale czemu nie wyprobowac by innej :-)?
OdpowiedzUsuńbędziemy kombinować, szkoda że niema gramatury - ta kostka to ile 1 mm, 5mm?...
OdpowiedzUsuńDzisiaj ugotowałam. Wyszła świetna, sycąca zupa. Dobry przepis polecam !
OdpowiedzUsuń