piątek, 25 stycznia 2013

Etli nohut. Ciecierzyca z mięsem

Dziś podam przepis na sycącą zimową potrawę obiadową. W Turcji ze względu na letnie upały potrawy z warzyw strączkowych jada się raczej zimą. Ciecierzyca jest bardzo lubianym i smacznym warzywem. Używa się jej do różnych potraw: dań głównych, przystawek, sałatek, ryżu na sypko a nawet do deserów np: aszure




Etli nohut Ciecierzyca z mięsem

składniki
2szklanki ciecierzycy
0,5 kg mięsa bez kości (cielęcina lub młoda wołowina)
duża cebula
4duże pomidory
zielona papryka
suszona chili 
pieprz
sól
kumin
yenibahar (mielone ziele angielskie)
łyżeczka pasty paprykowej
natka pietruszki




Ciecierzycę moczymy na noc. Gotujemy prawie do miekkości. Mięso kroimy na małe kawałeczki i przesmażamy na oleju około jendej minuty następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso we własnym soku proces ten w zależności od mięsa może trwać około 30 minut. Jeżeli soku będzie niewiele należy dolać pół szklanki wrzątku. Gdy prawie cały sok wyparuje dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryke. Przesmażamy ąż cebula się zeszkli. Dodajemy pastę paprykową, przesmażamy do wydobycia zapachu a następnie dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Chili ma zaostrzyć danie. Jeśli nie mamy suszonej chili możemy dodać paprykę w płatkach pul biber. Dokładnie mieszamy i jeśli w garnku jest mało sosu dolewamy odrobinę wrzatku.  Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Gdy danie jest gotowe posypujemy natką pietruszki.







5 komentarzy:

  1. Podoba mi sie! Czy z ciecierzyca z puszki bedzie rownie smaczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi sie ze tak, choc przyznam ze puszkowej nie uzywalam. Nie trzeba jej moczyc ani dodatkowo gotowac szybko latwo i przyjemnie :) Warto wyprobowac. Pozdrawiam

      Usuń
  2. trzeba uważać na puszkową...jeżeli jest w zalewie z soli to ok (tylko wtedy z solą ostrożnie). A raz kupiłam w takiej kwaskowej :(( i nie dało się tego zjeść. Podobnie z okrą.
    A ta miseczka Włocławek wygląda..:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciecierzyce polubilam odkad pierwszy raz kuskus jadlam... wczoraj najpierw ugotowalam, pozniej polalam oliwa z oliwek uprazylam w piekarnkiku, jedna bez niczego druga z parmezanem, jaka zdrowa przekaska do herbatki :-) A ta ciecierzyce Twoja Emilia tez zrobie, zostalo mi troche ugotowanej ciecierzycy, miesko mam... :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...