Dziś podam przepis na sycącą zimową potrawę obiadową. W Turcji ze względu na letnie upały potrawy z warzyw strączkowych jada się raczej zimą. Ciecierzyca jest bardzo lubianym i smacznym warzywem. Używa się jej do różnych potraw: dań głównych, przystawek, sałatek, ryżu na sypko a nawet do deserów np: aszure
Etli nohut Ciecierzyca z mięsem
składniki
2szklanki ciecierzycy
0,5 kg mięsa bez kości (cielęcina lub młoda wołowina)
duża cebula
4duże pomidory
zielona papryka
suszona chili
pieprz
sól
kumin
yenibahar (mielone ziele angielskie)
łyżeczka pasty paprykowej
natka pietruszki
Ciecierzycę moczymy na noc. Gotujemy prawie do miekkości. Mięso kroimy na małe kawałeczki i przesmażamy na oleju około jendej minuty następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy mięso we własnym soku proces ten w zależności od mięsa może trwać około 30 minut. Jeżeli soku będzie niewiele należy dolać pół szklanki wrzątku. Gdy prawie cały sok wyparuje dodajemy drobno posiekaną cebulę i papryke. Przesmażamy ąż cebula się zeszkli. Dodajemy pastę paprykową, przesmażamy do wydobycia zapachu a następnie dodajemy pomidory. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i przyprawy. Chili ma zaostrzyć danie. Jeśli nie mamy suszonej chili możemy dodać paprykę w płatkach pul biber. Dokładnie mieszamy i jeśli w garnku jest mało sosu dolewamy odrobinę wrzatku. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Gdy danie jest gotowe posypujemy natką pietruszki.
Podoba mi sie! Czy z ciecierzyca z puszki bedzie rownie smaczna?
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie ze tak, choc przyznam ze puszkowej nie uzywalam. Nie trzeba jej moczyc ani dodatkowo gotowac szybko latwo i przyjemnie :) Warto wyprobowac. Pozdrawiam
Usuńtrzeba uważać na puszkową...jeżeli jest w zalewie z soli to ok (tylko wtedy z solą ostrożnie). A raz kupiłam w takiej kwaskowej :(( i nie dało się tego zjeść. Podobnie z okrą.
OdpowiedzUsuńA ta miseczka Włocławek wygląda..:D
Tak, Wloclawek :) dostalam w spadku od mamy :)
UsuńCiecierzyce polubilam odkad pierwszy raz kuskus jadlam... wczoraj najpierw ugotowalam, pozniej polalam oliwa z oliwek uprazylam w piekarnkiku, jedna bez niczego druga z parmezanem, jaka zdrowa przekaska do herbatki :-) A ta ciecierzyce Twoja Emilia tez zrobie, zostalo mi troche ugotowanej ciecierzycy, miesko mam... :-)
OdpowiedzUsuń