Ulubiony deser mego męża. Lekki pyszny i łatwy w przygotowaniu. Potrawa popisowa mojej teściowej.
Sütlaç - turecki budyń z ryżem
litr mleka
garść ryżu
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
wanilia
Ryż gotujemy na wodzie (wody nie może być za dużo) dodajemy mleko (wcześniej odlewamy pół szklanki), cukier i wanilię, gotujemy. Do zimnego mleka wsypujemy mąkę mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Przelewamy do miseczek, studzimy. Podajemy po uprzednim schłodzeniu w lodówce, posypujemy cynamonem lub rozdrobnionymi w blenderze orzechami włoskimi.
Dziękuję za przepis na ukochany turecki deser mojego syna. Derer zrobiony i zjedzony ze smakiem.
OdpowiedzUsuńW wersji oryginalnej nie dodaje się mąki ziemniaczanej. Dobrze też dać szczyptę cynamonu
OdpowiedzUsuń