sobota, 29 grudnia 2012

Sütlaç - turecki budyń z ryżem


Ulubiony deser mego męża. Lekki  pyszny i łatwy w przygotowaniu. Potrawa popisowa mojej teściowej.




Sütlaç - turecki budyń z ryżem 

litr mleka
garść ryżu
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
wanilia

Ryż gotujemy na wodzie (wody nie może być za dużo) dodajemy mleko (wcześniej odlewamy pół szklanki), cukier i wanilię, gotujemy. Do zimnego mleka wsypujemy mąkę mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Przelewamy do miseczek, studzimy. Podajemy po uprzednim schłodzeniu w lodówce, posypujemy cynamonem lub rozdrobnionymi w blenderze orzechami włoskimi.



2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis na ukochany turecki deser mojego syna. Derer zrobiony i zjedzony ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. W wersji oryginalnej nie dodaje się mąki ziemniaczanej. Dobrze też dać szczyptę cynamonu

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...