Kiedy dowiedziałam się że mogę uczestniczyć we wspólnym gotowaniu z innymi blogerami bardzo się ucieszyłam. Niestety terminy gotowania mi nie odpowiadały ponieważ byłam w Sivasie. Okazało się jednak, że dziś jest ostani dzień na wpólne gotowanie babagannuşa. Wystarczyło znaleźć odpowiedni przepis i gotować. Przejrzałam kilka przepisów z polskich blogów i okazało się że babagannuş w Polsce je się jako pasta do kanapek w Turcji zaś babagannuş to dodatek do mięs lub przystawka z rodzaju meze. Przepis turecki różni się trochę od tych z polskich blogów gdyż jest z jogurtem naturalnym. Jogurt sprawia, że potrawa jest bardziej delikatna.
We wspólnym gotowaniu wzięli udział:
i ja :)
Babagannuş
1 duży bakłażan
duży ząbek czosnku
łyżeczka tahiny
pół łyżeczki soku z granata (nar ekşisi)
szczypta soli
szczypta kuminu
szczypta ostrej papryki pul biber
szczypta sezamu
szczypta czarnuszki
płaska łyżka jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
Bakłażana zapiekamy w piekarniku lub grilujemy na specjalnej patelni. Obieramy ze skórki i rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tahinę, sok z granata, sól, kumin, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy. Przed dodaniem jogurtu musimy upewnić się że miazga z bakłażana jest zimna inaczej jogurt się zetnie. Dokładnie mieszmy jogurt z pastą bakłażanową. Układamy w miseczce lekko polewamy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem i czarnuszką. Podajemy jako dodatek do mięs lub przystawka - meze.
Sok z granata i jogurt naturalny na pewno doskonale równoważą smaki. Miło mi było z Tobą gotować w wirtualnej kuchni. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńJa również cieszę się bardzo że mogłam uczestniczyć we wspólnym gotowaniu i mam nadzieję że na jednym się nie skończy :) Wpis dodałam do akcji. Pozdrawiam
UsuńO granatu nie mogę, ale jogurt, to bardzo chętnie! Bardzo mi się Twoja wersja podobała!
OdpowiedzUsuńswietny przepis ,co robisz ,ze baklazan nie ciemnieje? u mnie ciemnieja nawet kiedy skropie cytryna.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że to zależy od odmiany bakłażana. Długie i cienkie ciemnieją bardzo szybko a te okrągłe czy z jasną skórką mają biały miąż nie mają goryczki i nie ciemnieją. My w Turcji do grilowania czy sałątek używamy okrągłe bakłążany takie jak na zdjęciu w linku.
Usuńhttp://www.oykunil.com.tr/bostan_patlican--TR-897-3.html
Być może właśnie odrobina jogurtu wpłynęła na to że bakłażan nie ciemniał.
Niezwykle podoba mi się ten dodatek czarnuszki. Dziękuję za wspólne pichcenie!
OdpowiedzUsuńTa posypka wygląda przednio :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda w tej wersji :)
OdpowiedzUsuńbabaganus jako pasta na kanapki:)?? Polacy nie mają gustu...w Turcji rwą chleb i jedzą z tym, ale na pewno nie jako takie typowe kanapeczki...Najlepszy jest jako dodatek do mięska.
OdpowiedzUsuńDlaczego, ja bardzo lubię hummus na chlebie, fajnie to smakuje i tworzy prawdziwą fuzję smaków :) babyganus jeszcze nie próbowałam jako kanapki ale myślę, że by mi posmakowała, trzeba spróbować :)
UsuńPycha! zrobię, dziś mam dostawę świeżych bakłażanów:)
OdpowiedzUsuńTakie pytanie od laika: ile czasu powinien się zapiekać ten bakłażan i w jakiej postaci?
OdpowiedzUsuńW zaleznosci od wielkosci baklazana 20 minut w calosci lub jesli jest duzy to mozna go przekroic na pol i zapiekac rowniez 20 minut.
Usuń