Crumble to nie jest danie kuchni tureckiej ale jest na tyle pyszne że zasługuje na to by się nim z Wami podzielić. Ostatnio moi tureccy Czytelnicy narzekali na brak nowych, dla nich nieznanych przepisów więc spełniam ich prośbę.
Crumble to przepyszny łatwy i szybki w wykonaniu deser, wystarczy 30 minut i możemy się nim delektować a jeśli robimy go z przeczkami i malinami to po prostu niebo w gębie.
W Turcji nie będę miała okazji powtórzyć tego połączenia (robiłam je będąc w Polsce) ale za to zrobiłam crumble ze świeżymi figami. Przepis jest bardzo podobny wystarczy zamienić owoce.
Crumble malinowo - porzeczkowe
maliny i porzeczki (ilość zależy od wielkości naczynia)
łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)
kruszonka
150g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
110g schłodzonego masła
cukier z wanilią lub waniliowy
3 łyżki brązowego cukru
Owoce mieszamy z cukrem i układamy w dowolnej formie. Do crumble używamy raczej formy o mniejszych rozmiarach. Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego i proszku do pieczenia robimy kruszonkę zagniatając wszystkie składniki. Kruszonkę rozsypujemy na owocach i tak przygotowane danie pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Musimy uważać by kruszonka się za bardzo nie spiekła. Podajemy lekko ciepłe. Wspaniale smakuje z lodami.
Ahududulu ve frenk üzümlü crumble
ahududu
frenk üzümü
isteğe göre 1 çorba kaşığı esmer şeker
hamur için
150g buğday unu
1tatlı kaşığı kabartma tozu
110g soğuk tereyağ
şekerli vanilin
3 çorba kaşığı esmer şeker
Meyveleri fırın kabına yerleştiriyoruz, isterseniz üstüne şeker serpebilirsiniz. Hamur malzemelerle turta hamuru yapıyoruz ve meyveler üzerine serpiyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika cıvarı pişiriyoruz. En önemli olan hamurun yanmaması. Ilık yenir. Yanına vanilyalı dondurma çok yakışır.
110g soğuk tereyağ
şekerli vanilin
3 çorba kaşığı esmer şeker
Meyveleri fırın kabına yerleştiriyoruz, isterseniz üstüne şeker serpebilirsiniz. Hamur malzemelerle turta hamuru yapıyoruz ve meyveler üzerine serpiyoruz. 180 dereceye ısıtılmış fırında 20 dakika cıvarı pişiriyoruz. En önemli olan hamurun yanmaması. Ilık yenir. Yanına vanilyalı dondurma çok yakışır.
Ciekawe czy wyszło by z brzoskwiniami i morelami
OdpowiedzUsuńOczywiscie i bedzie pyszne polecam. Jablka gruszki sliwki nektarynki tez sie nadaja.
Usuńsuper wiec napewno zrobie :)
UsuńSuper wygląda, ale ja i tak wolę Twoje tureckie wpisy ;)
OdpowiedzUsuńja to uwielbiam z rabarbarem ale w Turcji sie ani razu na niego nie natkenlam:(
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka trafiła na rabarbar w Izmirze, ja niestety nie
UsuńCrumble to chyba również nie przepis kuchni polskiej, ale moim zdaniem powinien być naszą wizytówką, bo przecież u nas kruszonki i panierki z bułki tartej to tradycja. Ja poznałam crumble w GB, ale myślę ,że zasługuje na miano polskiego deseru albo polonya usulu tatli:) N.
OdpowiedzUsuń