Potrawa, którą Wam dziś zaprezentuje pochodzi z Kaukazu. Wraz z emigrantami z tego dalekiego regionu przywędrowałam do Turcji. Obecnie uznawana jest za jedną z czołowych potraw kuchni miasta Sivas.
Przygotowanie potrawy jest bardzo łatwe ale pracochłonne, wiadomo lepienie pierożków zajmuje sporo czasu tym bardzie jeśli są miniaturowe.
Hynkiel to popisowe danie mojej teściowej. Przygotowuje je jeszcze przed naszym przyjazdem i mrozi.. Wystarczy je odgotować, polać masłem i gotowe.
Przygotowanie potrawy jest bardzo łatwe ale pracochłonne, wiadomo lepienie pierożków zajmuje sporo czasu tym bardzie jeśli są miniaturowe.
Hynkiel to popisowe danie mojej teściowej. Przygotowuje je jeszcze przed naszym przyjazdem i mrozi.. Wystarczy je odgotować, polać masłem i gotowe.
Hynkiel - miniaturowe pierożki z ziemniakami
ciasto pierogowe
mąka
jajko
woda
sól
Skłądniki mieszamy i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto zawijamy w wilgotną ściereczkę i zostawiamy na około 30 minut.
Farsz
W wersji klasycznej farsz to jedynie ugotowane, potłuczone i osolone ziemniaki. Jeśli chcecie wzbogacić smak możecie dodać przyprawy typu mięta. czarna bazylia, ostra papryka (pul biber), drobno pokrojona smażona cebula.
Moja teściowa robi wersję klasyczną, ja z przyprawami.
Ciasto dzielimy na części wielkości pomarańczy i każdą wałkujemy na duży cienki placek. Placek kroimy na małe kwadraty, wielkości 2cm na 2cm. Nakładamy farsz i zlepiamy w trójkąt. Tę czynność powtarzamy z każdym wywałkowanym plackiem. Gdy wszystkie pierożki będą gotowe, gotujemy je w dużej ilości osolonej wody przez około 10 minut od wrzenia. Pierożki podajemy polane roztopionym masłem i posypane ostrą papryką - pul biber. Do pierożków hynkiel najbardziej posuje ajran lub kiszone warzywa w wersji na ostro.
Hınkiel
Eşimin ailesi Kafkas kökenlidir bu yemeğin kökeni de oradandır. Sivas'ta Türk ailemin yaşadıkları şehirde bu yemek çok popülerdir.
Hamur
un
yumurta
su
tuz
Hamuru yapıp dinlendiriyoruz.
İç malzemeler
haşlanmış patates
tuz
isteğe göre sevdiğiniz baharat
Hamuru bezelere bölüp her beze merdane yardımıyla açıyoruz kare kare kesip iç dolduruyoruz. Üçgen şekilde yapıştırıyoruz. Kaynar suda haşlıyoruz. tereyağ ve pul biberle servis yapıyoruz.
Jestem pewna, że bym je polubiła. Poza tym wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Też by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, że w Turcji nawet do pierogów podana jest sałatka:) szkoda, że u nas tak się nie podaje bo wtedy ludziska byliby zdrowsi:) Czyli pierogi zawitały do Turcji...a na dodatek łatwiejsze w produkcji bo z kwadratów. I Love this country! wykorzystam Sivasowy przepis na pewno:) Super blog
OdpowiedzUsuńAlez polskie pierogi jak najbardziej podaje się z warzywami np. z surówkami z marchewki, z buraczkami, z czerwonej kapusty, idealna jest do nich surówka colesław :)
UsuńEmilko, czy możesz podać wymiary kwadratów mniej więcej? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOch nie wczytałam się tak mnie urzekły 2/2 tak? A mogę zrobić większe? bo te to maleństwa jak nasze uszka, chyba będę robić większe, będą półhynkielowe:)
OdpowiedzUsuńTak moga być większe. Oryginalne kaukaskie są ogromne. Moja teściowa robi takie malutkie.
UsuńhInkel albo hIngel to pierogi kaukaskie i mogą mieć również b.skomplikowane kształty, ale ja wolę te.
OdpowiedzUsuńKształt i nadzienie super!
OdpowiedzUsuń