piątek, 29 marca 2013

Jajka w cieście francuskim


Bardzo proste i łatwe danie spróbujcie sami. Świetnie nadaje się na śniadanie.




Jajka w ciesscie francuskim

4 kwadraty z ciasta francuskiego
100g sera żółtego lub innego ale musi się topić ja używam izmir tulum peyniri
4 jajka
szczypiorek
sól 
pieprz
ostra papryka pul biber


Ciasto francuskie wkładamy do formy mufinkowej na spód wkładamy starkowany ser wymieszany ze szczypiorkiem. Jeśli ser jest słony nie musimy dodatkowo solić, jesli dodajemy ser bez soli mieszankę sera i szczypiorku lekko solimy. Przyprawiamy papryką i pieprzem. Na to wbijamy jajko uważając aby nie wypłynęło poza formę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy z termoobiegiem od czasu do czasu sprawdzając czy białko się nie rusza. Uważamy by żółtko się całkowicie nie ścieło a pozostało lekko płynne. Podajemy ciepłe posypane szczypiorkiem. Można podawać z różnego rodzaju sosami.




Kahvaltıya güzel bir tarif. Yapımı çok kolay yemesi da çok lezzetlidir.

Milföy hamurunda yumurta

4 yaprak milföy hamuru
100g tulum peynir
4 tane yumurta
taze soğan
karabiber
pul biber

Mufin kabına milföy hamurları yerleştiriyoruz. Taze soğanı küçük küçük kesiyoruz ve rendelenmiş tulum peyniriyle karıştırıp dibine koyuyoruz. Karabiber pul biber serpiyoruz. Üstüne yumurta kırıyoruz, kabın dışarısına taşmasın diye dikkat ediyoruz. 200 dereceye ısıtılmış fırına verip pişiriyoruz. Yumurta sarısı tam pişmesin diye biraz sıvı kalsın diye dikkat ediyoruz.




3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...