wtorek, 19 lutego 2013

Pilaw z kaszy bulgur, ciecierzycy i zielonej soczewicy


Są dni kiedy nie mam czasu na gotowanie a chciałabym żeby moja rodzina zjadła coś pożywnego i sycącego za razem. Wtedy to właśnie wybieram przepis na pilaw. Nie ma różnicy z ryżem czy kaszą bulgur. Lubimy oba rodzaje, zmieniają sie jedynie dodatki.






Dzisiejszy przepis znalazłam w książeczce, którą dostałam kupując bulgur. Bulgur przesypałam do pojemnika a książeczkę odłożyłam na półkę i zapomniałam o niej. Przeleżała tam chyba ponad rok. Dziś poszukując nowych przepisów wpadła mi w oko i dobrze, bo okazuje sie, że podane w niej przepisy są bardzo ciekawe. Postanowiłam wypróbować jeden z nich. Nie zawiodłam się, pilaw prócz tego, że super smakuje również cieszy oko.






Pilaw z kaszy bulgur, ciecierzycy i zielonej soczewicy 
Nohutlu ve mercimekli bulgur pilavı

składniki

szklanka kaszy bulgur
cebula
mała zielona papryka
mała czerwona papryka
1/3 szklanki wczesniej ugotowanej ciecierzycy
1/3 szklanki wcześniej ugotowanej zielonej soczewicy
łyżeczka koncentratu paprykowego
łyżeczka masła
sól
pieprz
koperek
natka pietruszki


Cebule drobno kroimy i przesmażamy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę papryki, przesmażamy. Następnie dodajemy koncentrat i przesmażamy aż zacznie pachnieć, dodajemy kaszę bulgur, chwilę smażymy przyprawiamy i zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy ciecierzyce i soczewicę. Dokładnie mieszamy a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut. Zdejmujemy z ognia i czekamy 20 minut. Podnosimy pokrywkę mieszamy przykrywamy pokrywką i czekamy jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem i natka pietruszki.





Potrawa ta jest na tyle sycąca, że wystarczy podać ją z surówką lub miseczką domowego jogurtu.
Ciecierzyca i soczewica z powodzeniem zastąpią mięso.












11 komentarzy:

  1. moj maz jak slyszy slowo pilaw ma dreszcze...a szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wczoraj próbowałam zrobić pilaw w stylu chińskim... i był tak okrony, że trzeba go było od razu odesłać do Chin ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż też nie lubi takich - jak to określa - papek, ale...czasem musi się dostosować do potrzeb rodziny, by my uwielbiamy. Bardzo fajny pilaw!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiadomo, facet woli kawal miesa a nie takie wegetarianskie "dodatki" :) Juz niedlugo wstawie przepis na baharatli et kavurmasi czyli mieso smazone z ziolami to bedzie hit dla naszych mezow :) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Do pracy jak znalazl... maz nie lubi, wiec zrobie tylko dla siebie... w przerwie na lunch zjem... mmmmhhhhmmmm

    OdpowiedzUsuń
  7. jak długo powinno się gotować soczewicę?
    ciecierzyca z puszki już nie wymaga gotowania, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciecierzycy z puszki gotowac nie trzeba a soczewice najlepiej namoczyc na noc i gotowac 10 minut od chwili wrzenia wody.

      Usuń
  8. Czy ilość z przepisu będzie wystarczająca dla 4 dorosłych osób? :))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...