środa, 13 lutego 2013

Kompot z pigwy

Zimowy owoc pigwa. Ze względu na lekko cierpki smak moło kto ją lubi jeść na surowo. A przecież ma bardzo dużo witaminy C więc powinniśmy jej jeść jak najwięcej żeby zimą nie chorować. Na blogu podałam już przepisy na konfiturę i deser z pigwy. Dziś proponuję kompot. Moje dzieci bardzo go lubią piją zamiast soku czy herbaty.








Pigwa jest coraz bardziej popularna w Polsce nie należy jej jednak mylić z pigwowcem to dwa różne owoce. 




Kompot z pigwy

składniki

3 duże pigwy
2 litry wody
laska cynamonu
3 goździki
cukier do smaku
sok z cytryny (kilka kropel)

Pigwę obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą dodajemy cynamon i goździki, przykrywamy pokrywką i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 15 mınut.





3 komentarze:

  1. ...a czy są jakieś naukowe tezy,dowodzące,że wit. C ma jakikolwiek wpływ na naszą odporność....a nawet gdyby to czy ta gotująca woda nie zabije witamin zawartych w owocu??

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno - twoi naukowcy 15 lat temu mówili, żeby jeść jak najmniej kurzych jaj, teraz twierdzą, że są nawet wskazane, gdyż zbijają tzw. zły cholesterol. Dziwne, że zaczeły wg. tych twoich naukowych badań zwalczać cholesterol w czasach, kiedy kury faszerują antybiotykami na skale masową.. nie istotne - istotne jest to, że ta tak zwana nauka zmienia sie co dekadę, a ludzie pigwę i inne owoce zażywają od tysięcy lat i wolę im wierzyć, gdyż potwierdzili to na sobie...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...