sobota, 22 października 2011

Surówki Turcją pachnące!

Zgodnie z życzeniem podaje przepisy na surówki:

Coban salatasi czyli salatka pasterska

skladnki:
pomidor
ogorek
cebula
pietruszka
papryka
oliwa z oliwek
sol
sumak
nar eksisi czyli koncentrat soku z granata lub sok z cytryny

sposob przyrządzania
Wszystkie skladniki pokroic w drobna kostke, natke pietruszki drobno siekamy. Solimy dodajemy oliwe i lyzke soku z granata lub sok z cytryny sumak. Mieszamy i zostawiamy na 20 minut aby smaki sie wymieszaly.



Mevsim salatasi czyli salatka na kazda pore
Jest to surowka najczesciej serwowana do obiadu. Tak naprawde przyzadzajac ja mozna uzyc wszystkich swiezych warzych jakie posiadamy. Zima surowka jest bardziej zielona a latem ze wzgledu na swieze przepyszne pomidory bardziej czerwona.

skladniki:
salata
szczypior
koperek
natka pietruszki
ogorek
pomidor
marchew
fioletowa kapusta (zaskocze Was ale wlasnie wylecialo mi z glowy jak mowimy po polsku na ciemna kapuste)
oliwa z oliwek
sok z granata lub sok z cytryny
sumak
sol

sposob przyrządzania:
Salate drobno siekamy lub drobno rozrywamy, szczypiorek, koperek, pietruszke drobno siekamy, ogorek i pomidor kroimy w drobna kostke. Kapuste szatkujemy, marchew scieramy na tarce o duzych oczkach.
W zaleznosci co bardziej lubimy lub jaki kolor surowki chcemy otrzymac danego skladnika mozemy dodac wiecej lub mniej.
Dodajemy oliwe, sok z granata lub sok z cytryny solimy mieszamy i podajemy po 20 minutach gdy smaki sie juz wymieszaja.


Sogan salatasi czyli salatka cebulowa

skladniki:
kilka duzych cebul (najlepiej w kilku kolorach ja uzylam czerwonej i slodkiej bialej)
duzy peczek pietruszki
pomidor
sol
sumak (turecka przyprawa do suruwek)
sok z granata
sok z cytryny
pieprz

sposob przyrządzania
Najpierw musimy pozbyc sie goryczki z cebuli. Kroimy ja w drobne piorka mocno solimy i pozostawiamy na 5 minut. Mieszamy reka wyciskajac sok ktory zawiera goryczke. Myjemy i osuszamy na papierowym reczniku. Kroimy pomidory, siekamy drobno natke pietruszki i mieszamy skladniki. Polewamy oliwa, sokiem z granata, kropimy sokiem z cytryny lekko solimy, dodajemy sumak i pieprz mielony. Wszystko mieszamy i jak zwykle czekamy 20 minut zeby smaki sie wymieszaly


Jesli ktos ma ochote wypróbowac sumak można go kupic na moich aukcjach na allegro

Oprócz surówek można uzywać sumak i sok z granata do potraw z oliwa tzw zeytinyagli. Juz niedlugo przepis na tureckie gołąbki własnie z sumakiem i sokiem z granata. 

8 komentarzy:

  1. ta zieleń środkowej surówki podoba mi się najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje,że tak szybko. Kochana jesteś. Ahhh a sumak mam właśnie kupiony od Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! jak byłam w Turcji sałatkę polewało się jakimś ciemnym płynem (podobne do magi) i zyskiwała super smak. Oczywiście kupiłam sobie butelkę do domu. Orientujesz się co to takiego> (nie pamiętam nazwy, a jestem poza domem). MK

    OdpowiedzUsuń
  4. sogan salat robi sie bez pomidora. salatka pochodzi z adany i chyba by cie tam zlinczowali jakbys powiedziala ze to sagan salat :D w adanie robiona jest troche inaczej. siekasz cebule, wrzucasz do wody z sokiem z cytryny. odstawiasz, aby cebula zmiekla. nastepnie delikatnie oplukujesz reka cebule w wodzie w ktorej stala, odcedzasz. natychmiast dodajesz posiekana natke, sol, sok z cytryny lub naaru, oliwa z oliwek oraz sumak. podprawiasz tuz przed podaniem, nie czekasz, bo skladniki pod wplywem naaru oraz oleju robia sie "rozklapciale" oraz traca wiele witaminy c - a to jest salatka podstawowa jako zrodlo tej witaminy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czerwona kapusta :) nie fioletowa

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...