poniedziałek, 11 lutego 2013

Pasta jajeczna w sam raz do pracy

Jak zwykle po weekendzie, nowy tydzień zaczynam od prostego przepisu.
Pasta jajeczna to klasyka, którą lubi chyba każdy. Można ją przygotować tuż przed wyjściem do pracy, po prostu łącząc wcześniej przygotowane składniki lub zrobić wieczorem a rano pozostaje nam jedynie jej nie zapomnieć zabrać ze sobą :)


Pasta jajeczna

składniki
4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu lub łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego typu grecki
pół pęczka koperku
sól
pieprz 
ostra papryka turecka pul biber
szczypiorek (opcjonalnie)

Jajka drobno kroimy, przyprawiamy dodajemy drobno posiekany koperek i majonez lub majonez plus jogurt. Dokładnie mieszamy i zostawiamy by się smaki połączyły. Pastę podaję na świeżym domowym chlebie z liściem sałaty. Jeśli ktoś lubi szczypiorek pastę można posypać szczypiorkiem. Ja wolę bez :)



2 komentarze:

  1. Czasami nie ogarniam Twojej kuchni:) wiele potraw jest typowo tureckich, ale część jakby z domieszką polskiej i własne pomysły (oczywiście to dośc pozytywne:))...A tą pastę uwielbiam! Tylko bez koperku, ze szczypiorkiem. Dla kogos może to być zwykła pasta jajeczna taką jak jemy w Polsce...ale również robi się ja w Turcji:) Jadłam zarówno domową jak i w knjapce na śniadanie. Yumurta ezmesi. Jedna była z dodatkiem białego sera, a druga z...rybą :) !! ta druga jest szczególnie specyficzna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem Polka mieszkajaca w Turcji wiec normalnym jest ze gotuje polskie i tureckie dania. To przeciez moja Turcja od kuchni :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...