środa, 8 sierpnia 2012

Piyaz turecka sałatka z fasoli

Ależ mamy upały tu w Izmirze. Bez klimatyzacji się nie da wytrzymać. Pichcić się nie chce jeść również tylko lody zimne napoje albo coś na zimno wchodzi bez problemu.
Tureckie sałatki to własnie to co najlepiej nadaje się na upały. Zimne prosto z lodówki są przepyszne. No i zdrowe bo bez ciężkiego majonezu a z oliwa z oliwek.

Piyaz

szklanka odgotowanej fasoli (może byc z puszki)
2 duże pomidory
zielona papryka
słodka cebula
mały pęczek natki pietruszki
sól
pieprz 
sumak
ostra papryka dla wielbicieli piekacego języka :)
sok z cytryna 
oliwa z oliwek


Cebule kroimy w piórka lub krążki jak kto woli. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobna kostke, papryke rowniez w kostke. Natke siekamy bardzo drono. Wszystkie skladniki wrzucamy do miski fasole również.



Przyprawiamy solą pieprzem sumakiem sokiem z cytryny i oliwa z oliwek. Dla wielbicieli ostrości polecam pul biber, turecka ostra paprykę. Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzine do lodówki. Pychota!!!!





3 komentarze:

  1. cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga, bardzo lubię turecką kuchnię, czasami podpytuję moje tureckie przyjaciółki o przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna sałatka. Moi goście przyrządzili ją na wieczór z kuchnią turecką. Pyszota.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...