niedziela, 26 sierpnia 2012

Fırında sebzeli köfte

To bardzo łatwa i szybka potrawa wystarczy że wczesniej przygotujemy mięso a reszta to około 45minut razem z pieczeniem.




Fırında sebzeli köfte

składniki
500g mięsa mielonego
3 duze ziemniaki
3 cukinie
5 pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
kumin
natka pietruszki

Na początku należy przygotowac mięso mielone i zostawić je na kilka godzin w lodówce. Mięso mieszamy ze zgniecionym czosnkiem, drobno pokrojona cebulą, solą pieprzem i kuminem. Dobrze wymieszać przykryć i zostawić w lodówce na minimum godzinę (jeśli się komuś spieszy) moja rada to przygotować mięso wieczorem a robić kofte następnego dnia. 
Warzywa obrać i pokroić w plastry. Formę w której bedziemy pięc nasza potrawe należy wysmarować olejem i na sam spód ułożyć ziemniaki na nie układamy cukinię na cukinię uformowane z mielonego mięsa malutkie kotleciki. na to pomidory. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Wyjmujemy upieczone kofte i posypujemy natką pietruszki. Podajemy gorące. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...