Dziś potrawa w sam raz na upały cielęcina z dużą ilościa przepysznych warzyw. Uwielbiam takie potrawy. Wrzucam wszystko na głęboką patelnie i gotowe :) Szybko i zdrowo.
Etli türlü czyli turecki gulasz
300g cielęciny pokrojonaj w drobna kostkę
duża cebula
czerwona papryka
2 cukinie
3 duze pomidory
marchew
natka pietruszki
sól
pieprz
kumin
mielone ziele angielskie (yeni bahar)
Mięso smażymy na oleju aż wypuści wode dodajemy cebulę paprykę i marchew mieszamy i smażymy przez 5 minut lekko mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory bez skóry i cukinię. Lekko mieszamy i smażymu kolejne 5 minut. Przykrywamy i dusimy 10 minut. Podnosimy pokrywkę i posypujemy natką pietruszki. Smacznego.
Ja te potrawe podałam z ryżem na sypko i jogurtem. Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz