piątek, 10 sierpnia 2012

Dziś figa ale nie z makiem :)


Mamy sezon na figi. Nie przepadam za świezymi ale ten deser mnie zaczarowal. Wspanialy orientalny smak fig i  lody. U nas lody w wersji maras dondurmasi czyli tradycyjne tureckie z owczego mleka. Wy możecie użyc dowolnych lodow smietankowych waniliowych lub pistacjowych.


Deser figowy z lodami czyli incir tatlisi

składniki
świeże figi (tyle ile potrzebujecie)
pół szklanki cukru
pół łyżeczki cynamonu
lody o dowolnym smaku

Figi nacinamy z góry i z dołu układamy w naczyniu w którym bedziemy piec i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu figi wygladaja tak.



Czekamy aż wystygną i podajemy z lodami. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Aż zgłodniałam! Strasznie tęsknię za tureckimi przysmakami, a te figi wyglądają cudnie...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...