środa, 23 maja 2018

Kısır, wersja z zieloną soczewicą. Ramazanowe menu 6

Kısır wersja z zieloną soczewicą
Kısır, wersja z zieloną soczewicą
 Witajcie
Kolejny przepis, tym razem na znaną i lubianą sałatkę kısır w nieco zmienionej wersji.  Wersja z zieloną soczewicą. Po co ją dodałam a no po to, żeby wzbogacić wartość odżywczą posiłku. Ta wersja również smakowała rodzince i gdybym nie zwróciła uwagi, że dodałam soczewicę nikt by nawet nie zauważył. Tak więc sałatkę polecam wszystkim a w szczególności osobom na diecie wegetariańskiej.


Kısır, wersja z zieloną soczewicą
  • szklanka drobnego bulguru
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka koncentratu paprykowego
  • cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • rukola lub dowolna sałata
  • świeża mięta
  • pół szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • oliwa z oliwek
  • melasa z granata
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber
  • kumin
Drobny bulgur zalewamy wrzątkiem, zlewamy nadmiar wody i przykrywamy naczynie by bulgur napęczniał. Na patelnię wlewamy oliwę dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykowy, mieszamy i smażymy do czasu aż koncentrat zacznie pachnieć. Mieszankę dodajemy do bulguru, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy bulgur ostygnie dodajemy do niego melasę z granata. zieloną soczewicę, drobno posiekaną zieleninę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut by smaki się połaczyły.



Ramzanowe menu 6

Sahur:

Iftar:

Kısır wersja z zieloną soczewicą
Kısır, wersja z zieloną soczewicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...