Turecka zupa z władką |
Witajcie, kolejny dzień postu spędzam w domu z rodziną. W końcu mamy weekend. Mam czas na odpoczynek i gotowanie. Obiecałam dzieciom kilka pysznych zdrowych przekąsek więc zaraz się biore do pracy.
Dzisiaj dla Was przygotowałam przepis na i typową i nietypową zupę turecką. Typową gdyż doprawiana jest sosem cytrynowo jajecznym a nietypowa gdyż gotowana jest na mięsie z kością. Typowe tureckie zupy są na wodzie ale widzę, że zaczynają im się zmieniać gusta i zaczęli gotować nieco inaczej. Przepis na tę zupę znalazłam w czasopiśmie Lokma.
Turecka zupa z wkładką
- kawałek mięsa z kością odpowiedni do przygotowania wywaru na zupę, ja według przepisu użyłam kuzu gerdan
- cebula
- marchew
- ziemniak
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- cytryna
- żółtko
- natka pietruszki
- sól
- czarny pieprz
Do garnka wkładamy mięso z kością zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy. Zbieramy pojawiający się szum. Gdy woda się zagotuje i cały szum zostanie zebrany, dodajemy cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką garnek i na minimalnym ogniu gotujemy 2 godziny. Wyjmujemy mięso i cebulę, mięso rozdrabniamy na małe kawałki. Do wywaru dodjemy drobno pokrojoną marchew i ziemniaki. Gotujemy 20 minut, dodajemy mięso. Żółtko i sok z cytryny mieszamy w oddzielnej miseczce, dodajemy stopniowo wywar by sos był ciepły, mieszamy. Sos dodajemy do zupy i ciągle mieszając doprowadzamy zupę do wrzenia. Nie gotujemy.. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sól, pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Podajemy gdy zupa lekko ostygnie.
Ramazanowe menu 4:
Sahur:
Iftar:
Turecka zupa z wkładką
*potrawy odpowiednie dla osób będących na diecie Karatay
Turecka zupa z wkładką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz