wtorek, 22 maja 2018

Bezglutenowe poğaça. Ramazanowe menu 5

Bezglutenowe poğaça
Bezglutenowe poğaça


Witajcie,

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i nietypowe bezglutenowe poğaça. Nietypowe ponieważ nie są ani drożdżowe ani ze zwykłej mąki pszennej. Od dłuższego czasu staramy się odżywiać według zasad diety Canan Karatay niestety potrawy mączne to coś czemu po prostu moja rodzina nie może się oprzeć. 

Osobom nie mającym nic wspólnego z Turcją czy kuchnią turecką takie stwierdzenie może wydać się dużo przesadzone bo jak można być uzależnionym od jedzenia bułek, klusek itp. Niestety na moje nieszczęście kuchnia turecka jest tak niesamowicie bogata w potrawy mączne, że pozbycie się ich całkowicie z naszej diety jest niemożliwe. Zobaczcie sami, takie zwykłe śniadanie. Wchodzimy do piekarni by kupić jedynie bochenek chleba a z gabloty zerkają na nas pyszne, simity, boyozy, poğaça, börek, açma a każdy z wymienionych rodzajów ma jeszcze co najmniej kilka różnych wersji do wyboru więc jak tu wyjść z piekarni jedynie z bochenkiem chleba? Trzeba mieć ogromną siłę woli, której ja chyba nie mam. 

Z drugiej strony całkowite zrezygnowanie z glutenu spowodowało, że po prostu nie odwiedzam piekarni ale niestety od czasu do czasu mam smaka na jakąś bułeczkę i wtedy przygotowuję coś bezglutenowego. Na przykład bezglutenowe poğaça dokłądnie takie jakie widzicie na zdjęciu.
Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu nie mogą być jednak częścia codziennej diety według Canan Karatay. Są drobnym grzeszkiem, który mogę popełnić raz na jakiś czas.

Bezglutenowe poğaça

  • jajko + żółtko do posmarowania
  • pół szklanki jogurtu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łodygi szczypioru
  • dowolny ser, może być feta, żółty lub twaróg. Jeśli dodajemy twaróg lepiej jest go wczesniej lekko posolić.
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej skrapiamy sokiem z cytryny lub octem
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej lub innej bezglutenowej. W zależności od rodzaju mąki  jej ilość może ulec zmianie więc należy dodawać stopniowo by bułeczki nie wyszły za twarde.
  • sól

Wszystkie składniki , prócz doatkowego żółtka i mąki dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszamy by powstało miękkie ciasto. Formujemy poğaça układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej dowolnym tłuszczem. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.



Ramazanowe menu
Sahur:
Bezglutenowe poğaça

Iftar:
Zabielana zupa z kurczaka
Et hicin
Sałatka z pieczonym bakłażanem
Ajran


Bezglutenowe poğaça
Bezglutenowe poğaça



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...