wtorek, 7 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 2. / Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy

Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy
Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy

Post latem sprawia wiele trudności, tym bardziej kiedy dokuczają upały, dlatego w Turcji w czasie postu wszystkie prace wykonywane są na zwolnionych obrotach, ludzie są bardziej ospali, nikt się nie spieszy, nikt nie pogania, na wszystko znajdzie się czas. Wszyscy są bardziej wyrozumiali wobec siebie i nikogo nie dziwią zamknięte do południa sklepy. W miarę możliwości Turcy dłużej śpią a życie zaczyna tętnić o zmroku kiedy to najedzeni a raczej objedzeni czy przejedzeni Turcy wylegają na ulicę by rzucić się w wir zakupów czy uroczystych obchodów miesiąca Ramazan. W tym roku nie będę uczestniczyła w tego typu uroczystościach gdyż miesiąc postu spędzę w Polsce ale zabiorę Was w możliwie różne miejsca i różne spotkania organizowane tu w Polsce przez rdzennych muzułmanów - Tatarów.


A dzisiaj mam dla Was przepyszną sycącą potrawkę z bakłażana i ciecierzycy. Potrawka ta świetnie nadaje się na posiłek po całodziennym dniu postu. Możemy ją podać jako dodatek do grilowanego mięsa lub jeśli chcemy możemy po prostu przygotować ją z pokrojoną w kostkę wołowiną lub jagnięciną. Wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych.


Menu ramazanowe dzień 2.


         Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy
         Jogurt naturalny
         Güllaç deser osmański


 Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy
  •  bakłażan
  • marchew
  • cebula
  • papryka
  • 2 pomidory lub łyżeczka pasty pomidorowej
  •  pół szklanki gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
Bakłażan obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i moczymy w osolonej wodzie by pozbyć się goryczki. Na oliwie z oliwek smażymy drobno posiekana cebulę i marchew pokrojoną w słupki,  oliwy powinno być około 1/3 szklanki. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekana paprykę i smażymy jeszcze kilka minut, dodajemy zmiażdżony czosnek i po minucie smażenia dodajemy starte na tarce pomidory. Chwilę dusimy i dodajemy bakłażany i ugotowana ciecierzycę. Wszystko dusimy około 20 minut. Podajemy z ryżem na sypko i jogurtem lub grilowanym mięsem.


Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy

Kuchnia arabska przepisy

1 komentarz:

  1. Chyba sobie zaloze osobny folder na Twoje przepisy. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...