środa, 10 lutego 2016

Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası

Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası
Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası 

Jak u Was z zimą? Wciąż jeszcze trzyma, czy może zapachniało wiosną? U nas w Izmirze jest coraz cieplej, nie można jednak ufać tym pierwszym oznakom wiosny przecież mamy luty. 
Na bazarze pojawiła się już wiosenna zielenina i aż chciałoby się zmienić diete na wiosenno-letnią niestety nie tak szybko. Jak się ma dzieci to trzeba o nie dbać w szczególności dobrze je odżywiać dlatego jeszcze do końca marca sycące zimowe zupy będą gościły na moim stole.

Dziś mam dla Was jedną z nich. Styczniowy numer Lokmy poświęcony był regionalnym tureckim zupom. Przerobiłam prawie wszystkie i stwierdzam, że dobra zupa nie musi być przygotowana na wywarze mięsnym. Dodatek warzyw pasty pomidorowej czy ziół może świetnie zastąpić rosól na kościach. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że polskich zup mojej mamy nie zastąpi nic ale jeśli lubicie odkrywać nowe smaki to koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Dzisiejsza zupa jest znana w centralnej Anatolii, regionie, z którego pochodzi mój mąż. Teściowa robiła bardzo podobną i nazywała bacaklı çorba. Zwał jak zwał najważniejsze, że jest smaczna a dodatek makaronu sprawia że dzieci jedzą ją ze smakiem.

Zupę przygotowałam razem z Kasią bo to z nią właśnie próbujemy przepisy z tureckich czasopism co jak widać robić warto :) Koniecznie zajrzyjcie na jej blog.

Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası 
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka pasty pomidorowej
  • szklanka gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki makaronu jajecznego wstążki lub grube nitki
  • sól
  • łyżeczka suszonej mięty (można zastąpić majerankiem)
  • pieprz
  • ostra papryka pul biber (opcjonalnie)
W garnku na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę, Gdy cebula się zeszkli dodajemy pastę pomidorową i smażymy do czasu aż zacznie pachnieć. Wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy dokładnie umytą zieloną soczewicę i gotujemy aż zmięknie. Na koniec dodajemy ugotowana ciecierzycę, makaron, przyprawy i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wyparuje nam dużo wody możemy dolać szklankę wrzątku. Nie dolewamy zimnej wody do wrzącej zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut i zupa jest gotowa do podania.


Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası
Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası

Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası
Zupa z zielonej soczewicy / Hanım Ağa çorbası

5 komentarzy:

  1. wspaniale przepisy
    zuza

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Mam w planach zrobienie bardzo podobnej zupy, też z soczewicy tylko brązową, z ciecierzycą i makaronem, tylko że podobno pochodzi ona z Egiptu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo sycące i smaczne ;) dziś robiłam i napewno zrobię jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
  4. A kim był ten Hanim Aga :)? Zupa wygląda świetnie, muszę zakupić zieloną soczewicę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hanım Ağa to kobieta, zona wlasciciela ziemskiego. Nie wiem dlaczego zupa ma taka nazwe. Moge sie jedynie domyslac iz nazwa pochodzi od tego ze jest ona przygotowana na bogato. Byc moze kiedys zwykli poddani czy parobcy nie mogli sobie na taka pozwolic.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...