wtorek, 23 czerwca 2015

Płaski chleb z mięsem i papryką.


Płaski chleb z mięsem i papryką.
Płaski chleb z mięsem i papryką
Dzisıaj mam dla Was kolejny przepis kuchni arabskiej, który na stałe zagościł w tureckich domach. Jest to praktyczna wersja kaytaz boregi, potrawa kuchni regionu Antakyi a wszyscy wiemy że między innymi w tamtym właśnie regionie zamieszkuje mniejszość arabska.

Miałam ogromny problem z dobraniem odpowiedniej polskiej nazwy tej potrawie więc jeśli się komuś nie spodoba może zaproponować coś lepszego. Jestem otwarta na propozycje :)

Moje chlebki przygotowałam z mąki pełnoziarnistej i jest to moja wersja, wersja oryginalna jest ze zwykłą pszenną mąką.





Potrawę przygotowałam w ramach V Festiwalu kuchni arabskiej. Wraz  ze mna gotowała Malwina z bloga Filozofia smaku, organizatorka festiwalu. Koniecznie zajrzyjcie do jej przepisu.


Płaski chleb z mięsem i papryką. 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (10g świeżych drożdży)
  • łyżeczka soli
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody (opcjonalnie jeśli ciasto będzie twarde)
  • 2 łyzki jogurtu
  • 3 łyżki oleju
  • 300g mięsa mielonego
  • cebula
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • łyżeczka pasty paprykowej (można dodać drobno pokrojoną w kostkę czerwona paprykę)
  • natka pietruszki
  • melasa z granata
  • sól
  • pieprz
  • otra papryka pul biber
Mąkę mieszamy z solą i drożdżami, jeśli używamy świeżych drożdży najpierw należy je rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut by ruszyły. Do mąki dolewamy ciepłe mleko , jogurt, olej  i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde dolewamy stopniowo ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie. Czas wyrabiania ciasta to około 10 minut. Nastepnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia a w tym czasie przygotowujemy farsz.

Mięso mielone mieszamy z drobno posiekana cebulą i pietruszką dodajemy pastę pomidorową i paprykową (lub pokrojoną w kostke paprykę) przyprawiamy solą i pieprzem ostrą papryką i melasą z granata. Farsz wstawiamy do lodówki by smaki się połączyły.

Gdy ciasto podwoi objętość ponownie lekko zagniatamy i dzielimy je na części wielkości mandarynki. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu i uciskamy tak by powstał cienki placek a farsz spoił się z ciastem. Chlebki układamu na blasze i pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.



Płaski chleb z mięsem i papryką
Płaski chleb z mięsem i papryką





V Festiwal Kuchni Arabskiej

3 komentarze:

  1. Przepadam za takimi przekąskami, smakowicie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Farsz kladzıemy surowy? Tzn nıe podsmazamy go wczesnıej? Kolejny super przepıs, ktory na pewno wyprobuje :) Pozdrawıam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, farsz jest surowy dokładnie tak jak w lahmacunie. Uciskamy go palcami rozciagając ciasto więc utworzy bardzo cieniutka warstwę która z pewnością się upiecze.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...