sobota, 20 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 4.

Pide pełnoziarniste

Dziś chciałam Wam opowiedzieć o działalności charytatywnej, którą widać w szczególności właśnie w miesiącu postu Ramazan. Być może część z Was wie, że muzułmanie mają obowiązek dawania jałmużny, kwota jaką należy przeznaczyć biednym jest dokładnie określona więc każdy spełnia ten warunek bycia muzułmaninem według własnego sumienia. 

W miesiącu postu dodatkowo Turcy rozdają jałmużnę zwaną fitre. Jej wartość określa Ministerstwo do Spraw Religii. Nikt jednak nie kontroluje komu i ile się darowało w islamie wszystkie decyzje podejmujemy sami i sami jesteśmy z nich rozliczani przez Boga. 

Prócz datków dla biednych w miesiącu postu rozstawiane są tak zwane namioty iftarowe. Bez względu na naszą sytuację materialną, na pochodzenie czy nawet wyznanie, każdy może wejść do takiego namiotu, usiąść na dowolnie wybranym miejscu i o określonej godzinie zjeść iftarową kolację. Nakie namioty organizowane są przez urzędy miejskie danego miasta i ustawiane są we wszystkich dzielnicach. Tu w Izmirze również co roku są takie namioty bardzo często stułują się w nich studenci.




Namioty iftarowe to nie wszystko. Większość stowarzyszeń organizuje kolacje iftarowe dla swoich członków a także dla osób potrzebujących i studentów. Być może kiedyś wspominałam tutaj iż mój mąż wraz z przyjaciólmi założył takie stowarzyszenie i pomagają studentom. Co roku w siedzibie tego stowarzyszenia wydawane są kolacje iftarowe każdy student i członek stowarzyszenia może przyjść i bez jakiejkolwiek opłaty zjeść kolację i wypić szklaneczkę herbaty. Niektóre stowarzyszenia prócz kolacji iftarowej przygotowują również paczki żywnościowe specjalnie z myślą o sahurze - śniadaniu przed postem. Takie paczki rozdaje się potrzebującym rodzinom i studentom. 

W miesiącu postu wszyscy są jeszcze bardziej wrażliwi na krzywdę ludzką, starają się pomagać, i dzielić się z potrzebującymi. 


Kolejne przykładowe menu:

Sahur : Humus z karczocha,  pide, warzywa

            Içlı köfte
            Klasyczna sałatka z rukolą
            Etimek tatlisi


Içli köfte

Içli köfte

  • 1,5 szklanki drobnego bulguru
  • jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • łyżeczka pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz
farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • łyżeczka masła
  • duża cebula
  • pół łyżeczki pasty pomidorowej
  • pół łyżeczki pasty paprykowej
  • pół szklanki mielonych orzechów włoskich
  • kumin
  • ostra papryka pul biber
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ze względu na to iż icli kofte to dość trudna i pracochłonna potrawa postanowiłam, że pokażę jej przygotowanie na zdjęciach. Zaczynamy od mięsnego farszu. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając smażymy aż wyparuje prawie cała woda. Nastepnie dodajemy pastę pomidorową i paprykową, smażymy aż pasty zaczną pachnieć. Dodajemy orzechy i przyprawy. Mieszamy , zdjemujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.



Nastepny krok to przygotowanie "ciasta bulgurowego". Do miski wsypujemy drobny bulgur i zalewamy go wrzątkiem , nadmiar wody zlewamy, przykrywamy miskę i czekamy aż bulgur napęcznieje. Gdy napęcznieje i ostygnie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy od czasu do czasu ręce mocząc w wodzie. Powstałe ciasto ma mieć gęstość pasty i ma być miękkie. 



Z powstałego cista formujemy kofte napełniajac je farszem. Przypomina to przygotowanie pyz z farszem czy kartaczy. W icli kofte jednak ważne jest by zewnetrzna część ciasta była cienka.








Uformowane icli kofte możemy przygotować na dwa sposoby, ugotować we wrzącej osolonej wodzie lub usmażyć w głębokim oleju. Podajemy gorące skropione sokiem z cytryny.










6 komentarzy:

  1. Wyglądają doskonale. Myślisz, że sprawdziłby się tutaj kuskus zamiast bulguru? W domu mam tylko grubszy bulgur i mnóstwo kuskusu.

    Aha, link do Etimek tatlisi w rzeczywistości przekierowuje do klasycznej sałatki z rukolą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link już poprawilam. Co do kuskusu nie jestem pewna, być może się uda ale przydałoby sie dodać troche semoliny tej grubszej. Kuskus to makaron i boję się że się köfte rozwalą podczas gotowania więc musiałabyś smażyć.

      Usuń
  2. No tak, nie pomyślałam o tym gotowaniu. To poszukam może tego drobnego bulguru. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że Shinju ma na myśli polski kuskus☺, który się nada☺pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem ze chodzi o polski kuskus jednak to nie zmienia faktu ze to makaron i nie pecznieje jak bulgur. Ale jesli probowalas i sie da to super bo kuskus jest duzo bardziej popularny i dostepny w polskich sklepach.

      Usuń
  4. Içli köfte to coś wspaniałego, bardzo lubimy z moim synkiem

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...