sobota, 20 czerwca 2015

Moje propozycje na ramazanowe menu: dzień 4.

Pide pełnoziarniste

Dziś chciałam Wam opowiedzieć o działalności charytatywnej, którą widać w szczególności właśnie w miesiącu postu Ramazan. Być może część z Was wie, że muzułmanie mają obowiązek dawania jałmużny, kwota jaką należy przeznaczyć biednym jest dokładnie określona więc każdy spełnia ten warunek bycia muzułmaninem według własnego sumienia. 

W miesiącu postu dodatkowo Turcy rozdają jałmużnę zwaną fitre. Jej wartość określa Ministerstwo do Spraw Religii. Nikt jednak nie kontroluje komu i ile się darowało w islamie wszystkie decyzje podejmujemy sami i sami jesteśmy z nich rozliczani przez Boga. 

Prócz datków dla biednych w miesiącu postu rozstawiane są tak zwane namioty iftarowe. Bez względu na naszą sytuację materialną, na pochodzenie czy nawet wyznanie, każdy może wejść do takiego namiotu, usiąść na dowolnie wybranym miejscu i o określonej godzinie zjeść iftarową kolację. Nakie namioty organizowane są przez urzędy miejskie danego miasta i ustawiane są we wszystkich dzielnicach. Tu w Izmirze również co roku są takie namioty bardzo często stułują się w nich studenci.




Namioty iftarowe to nie wszystko. Większość stowarzyszeń organizuje kolacje iftarowe dla swoich członków a także dla osób potrzebujących i studentów. Być może kiedyś wspominałam tutaj iż mój mąż wraz z przyjaciólmi założył takie stowarzyszenie i pomagają studentom. Co roku w siedzibie tego stowarzyszenia wydawane są kolacje iftarowe każdy student i członek stowarzyszenia może przyjść i bez jakiejkolwiek opłaty zjeść kolację i wypić szklaneczkę herbaty. Niektóre stowarzyszenia prócz kolacji iftarowej przygotowują również paczki żywnościowe specjalnie z myślą o sahurze - śniadaniu przed postem. Takie paczki rozdaje się potrzebującym rodzinom i studentom. 

W miesiącu postu wszyscy są jeszcze bardziej wrażliwi na krzywdę ludzką, starają się pomagać, i dzielić się z potrzebującymi. 


Kolejne przykładowe menu:

Sahur : Humus z karczocha,  pide, warzywa

            Içlı köfte
            Klasyczna sałatka z rukolą
            Etimek tatlisi


Içli köfte

Içli köfte

  • 1,5 szklanki drobnego bulguru
  • jajko
  • 0,5 szklanki mąki
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • łyżeczka pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz
farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • łyżeczka masła
  • duża cebula
  • pół łyżeczki pasty pomidorowej
  • pół łyżeczki pasty paprykowej
  • pół szklanki mielonych orzechów włoskich
  • kumin
  • ostra papryka pul biber
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Ze względu na to iż icli kofte to dość trudna i pracochłonna potrawa postanowiłam, że pokażę jej przygotowanie na zdjęciach. Zaczynamy od mięsnego farszu. Cebulę smażymy na maśle aż się zeszkli następnie dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszając smażymy aż wyparuje prawie cała woda. Nastepnie dodajemy pastę pomidorową i paprykową, smażymy aż pasty zaczną pachnieć. Dodajemy orzechy i przyprawy. Mieszamy , zdjemujemy z ognia i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.



Nastepny krok to przygotowanie "ciasta bulgurowego". Do miski wsypujemy drobny bulgur i zalewamy go wrzątkiem , nadmiar wody zlewamy, przykrywamy miskę i czekamy aż bulgur napęcznieje. Gdy napęcznieje i ostygnie, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy od czasu do czasu ręce mocząc w wodzie. Powstałe ciasto ma mieć gęstość pasty i ma być miękkie. 



Z powstałego cista formujemy kofte napełniajac je farszem. Przypomina to przygotowanie pyz z farszem czy kartaczy. W icli kofte jednak ważne jest by zewnetrzna część ciasta była cienka.








Uformowane icli kofte możemy przygotować na dwa sposoby, ugotować we wrzącej osolonej wodzie lub usmażyć w głębokim oleju. Podajemy gorące skropione sokiem z cytryny.










8 komentarzy:

  1. Wyglądają doskonale. Myślisz, że sprawdziłby się tutaj kuskus zamiast bulguru? W domu mam tylko grubszy bulgur i mnóstwo kuskusu.

    Aha, link do Etimek tatlisi w rzeczywistości przekierowuje do klasycznej sałatki z rukolą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link już poprawilam. Co do kuskusu nie jestem pewna, być może się uda ale przydałoby sie dodać troche semoliny tej grubszej. Kuskus to makaron i boję się że się köfte rozwalą podczas gotowania więc musiałabyś smażyć.

      Usuń
  2. No tak, nie pomyślałam o tym gotowaniu. To poszukam może tego drobnego bulguru. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że Shinju ma na myśli polski kuskus☺, który się nada☺pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wiem ze chodzi o polski kuskus jednak to nie zmienia faktu ze to makaron i nie pecznieje jak bulgur. Ale jesli probowalas i sie da to super bo kuskus jest duzo bardziej popularny i dostepny w polskich sklepach.

      Usuń
  4. Içli köfte to coś wspaniałego, bardzo lubimy z moim synkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przejrzysty przepis, bardzo dziekuje wyszlo przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Emilia czy mozesz mi wytlumaczyc czemu mi sie ten bulgur caly czas strasznie klei?zrobie jeszxze raz ale wszystko wedlug przepisu🤔

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...