niedziela, 28 czerwca 2015

Naleśniki hiszpańskie. Frixuelos.

Naleśniki hiszpańskie. Frixuelos.

Chciałoby się napisać, że dzisiejszy przepis nie ma nic wspólnego z kuchnią turecką ale jakbym się uparła kilka wspólnych rzeczy z pewnością bym znalazła. W końcu naleśniki lubią w każdym kraju. Ale nie o to mi chodzi. Przepis na nalesniki hiszpańskie dodałam na bloga, ponieważ chcę uczestniczyć w akcji kulinarnej " Viva Espana" organizowanej przez moją koleżankę Zuzię z bloga "Chilli czosnek i oliwa". Mam nadzieję że chwilowa zmiana koncepcji bloga nie będzie Wam przeszkadzała a wręcz przeciwnie wzbogaci Waszą wiedzę o kuchni innej niż turecka. 




Naleśniki zróbcie koniecznie bo są przepyszne. Ja moje przygotowałam razem z córkami na niedzielne śniadanie. Naleśniki są w wersji słodkiej, można podać je z dowolnym dżemem lub cukrem albo zupełnie innymi ulubionymi dodatkami.

Korzystałam z TEGO przepisu z bloga Filozofia Smaku


Naleśniki hiszpańskie

  • 500ml mleka
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • skórka otarta z jednaj cytryny
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
Mleko, jajka, cukier i sól dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy używając trzepaczki lub blendera. Ma powstać jednolite delikatne lejące się ciasto. Zostawiamy je na godzinę. Ja nie miałam czasu więc smażyłam od razu. 

Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wlewamy na nią ciasto. Smażymy z każdej strony po kilka minut. Zależy nam na tym by naleśniki były rumiane. Z podanej porcji wychodzi około 12 naleśników.



Naleśniki hiszpańskie. Frixuelos.



¡Viva España! Edycja II

4 komentarze:

  1. Moja mama robi podobnie tylko bez cytryny

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna uzyc mleka roslinnego? migdalowego lub sojowego zamiast krowiego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieco spóźnione, ale ... Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcialam zrobic duzo wiecej potraw niestety sie nie wyrobilam. W przyszlym roku zaszaleje :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...