poniedziałek, 3 listopada 2014

Chlebek skandynawski

Przepis nie jest turecki ani polski ale jest świetny dlatego chciałam się nim z Wami podzielić. Znam go z bloga Kasi i jadłam go po raz pierwszy właśnie u Niej. Ten chlebek to świetna przekąska dla łasuchów którzy nie chcą przytyć czyli dla mnie :) 


Chlebek skandynawski

200g płatków owsianych
200g mąki pszennej pełnoziarnistej lub żytniej
100g prażonych ziaren słonecznika
50g prażonych ziaren dyni
50g ziaren sezamu
350ml wody
sól
czarnuszka ja dodałam garść

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie wykładamy na dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy masę czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Wjmujemy formę i kroimy masę na kwadraty lub prostokąty dowolnej wielkości. najlepiej kroić nożem do pizzy. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 45 minut.






Kuchnia skandynawska 2014

4 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...