Odkąd pamiętam moja córka uwielbia pigwę. Jada ją najczęściej na surowo więc nie muszę wymyślać ciast i innych słodkości z tym owocem ale ostanio poprosiła o placki i zamiast jabłek miałam dodać piwę.
Pigwa to cierpki, kwaśny owoc więc nie byłam do końca przekonana czy to aby dobry pomysł z tymi plackami ale skoro Turcy robią pyszny deser z pigwy to czemu nie spróbować placków. Na wszelki wypadek postanowiłam, że dodam też jabłko. Efektem dzielę się z Wami.
Placki z jabłkiem i pigwą
duże jabłko
średniej wielkości pigwa
2 jajka
szklanka rzadkiego jogurtu lub kefiru
łyżeczka sody
kilka kropel octu
sól
mąka (tyle by ciasto miało konsystencję jak na racuchy)
cukier puder do posypania opcjonalnie ulubiony dżem lub kwaśna śmietana
Jabłko i pigwę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, jogurt i sodę uprzednio skrapiając ją octem aby się spieniła. Lekko solimy i mieszamy. Przesiewamy mąkę jedną szklankę i jeśli ciasto będzie rzadkie dodajemy jeszcze po łyżce stołowej. Za każdym razem dodając mąkę mieszamy do uzyskania ciasta o konsystencji jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej i gdy będzie gorący smażymy placki nakładając je na patelnię łyżką. Ważne jest by oleju było sporo, tyle by placki do połowy zanurzone były w oleju. Usmażone placki wyjmujemy na papierowe ręczniki, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy również podać z dżemem lub osłodzoną kwasną śmietaną.
ciekawy pomysł na wykorzystanie pigwy:)
OdpowiedzUsuńNiespodziewałbym się, że tak można wykorzystać pigwę :) Czas zatem wykorzystać przepis :)
OdpowiedzUsuńtakie placuszki mi się marzą :))
OdpowiedzUsuńA mnie ciekawi ten deser z pigwy...
OdpowiedzUsuńtu jest link http://turcjaodkuchni.blogspot.com.tr/2011/10/deser-z-pigwy.html
UsuńO, dziękuję :)
Usuń