środa, 17 września 2014

Zupa weselna z kotlecikami - köfteli düğün çorbası

Wciąż jeszcze nie umiem ogarnąć nowego komputera więc zdjęcia mogą być troche inne niż zwykle.
Dzisiejsza zupa weselna jest bardzo popularna w Turcji. Przygotowuje się ja nie tylko na wesela ale gości ona także w codziennym menu wielu tureckich rodzin. Sycąca i zdrowa zupa latem jedzona  na zimno bez dodatku mięsa a zimą na gorąco z mięsną wkładką. Spróbujcie koniecznie.





Zupa weselna z kotlecikami

300g mięsa mielonego
pół szklanki średniej kaszy jęczmiennej (w oryginale yarma) 
szklanka jogurtu
pół szklanki ciecierzycy
2 jajka
suszona mięta
cebula
sól 
pieprz
woda


Ciecierzycę moczymy na noc i dokładnie myjemy. W 3 szklankach wody gotujemy umytą kaszę i ciecierzycę. Mięso mielone przyprawiamy i dodajemy startą na tarce cebulę, jajko i dokładnie mieszamy. Frormujemy malutkie kuleczki i wrzucamy na wrzącą wodę z kaszą. Gotujemy około 15 minut.  W misce mieszamy jogurt, jajko i 2 szklanki zimnej wody. Mieszankę jogurtu przed dodaniem do ugotowanej kaszy z kotlecikami należy lekko ogrzać dodając stopniowo gorącą wode z kaszy, dokładnie mieszając. Zależy nam na tym by zupa się nie zwarzyła a stanie się to wtedy gdy dodamy zimny jogurt do gorącej zupy. Temperatura kaszy i jogurtu powinny być podobne. Po dodaniu jogurtu doprowadzamy zupę do wrzenia często mieszając. Solimy do smaku i przyprawiamy suszoną miętą. Jesli zupa jest za gęsta należy dodać do niej szklankę lub 2 wody, sprawdzić czy jest odpowiednio doprawiona i w razie potrzeby dosolić.




7 komentarzy:

  1. to ja sobie zapisuję i znów wypróbuje przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa ta zupa, tylko nie mogę się dopatrzeć, co się stało z tą ciecierzycą?:) Jest w tej wodzie z kaszą tak? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak gotujemy ją z kaszą. Podstawą zupy jest woda z kaszą i ciecierzycą, do niej dodajemy kotleciki i mieszankę jogurtową.

      Usuń
  3. czuję się wielce zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie się zawsze warzy jogurt w zupie(oczywiście najpierw go hartuję, alle mimo to). ale może z tym jajkiem , jak wymieszam...no spróbuję podchwycić pomysł, moim zdaniem śmietana jest lepsza do zup, zawsze podziwiałam Turczynki, że robią z jogurtami i im się nie warzą, chyba że się mylę...Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiscie ze smietana jest latwiej niestety nie mamy jej w Tr. Po wymieszaniu jogurtu z zupa nalezy ja ciagle mieszac i tak doprowadzic do wrzenia wtedy sie nie zwarzy. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...