Gozleme to jedna z ulubionych potraw nie tylko wszystkich Turków ale i większości cudzoziemców którzy choć raz trafili do tego pięknego kraju.
Dziś proponuję gozleme dla zapracowanych z tego wzgledu iż robimy ją z gotowego ciasta yufka. Nie musimy go zagniatać, wałkować, wystarczy kupić gotową yufkę, rozłożyć i przygotować gozleme. Przepis znają chyba wszyscy w Turcji bez względy na wiek i płeć :)
A jeśli ktoś ma ochotę na całkowicie domowe gozleme tu ją znajdziecie/
A jeśli ktoś ma ochotę na całkowicie domowe gozleme tu ją znajdziecie/
Gözleme dla zapracowanych
Yufka
olej
farsz: ser z pietruszką lub
gotowane ziemniaki, pul biber (dowolne przyprawy)
Ciasto yufka rozkładamy na stole i lekko smarujemy olejem na środek ukladamy dowolną ilość farszu w zależności od upodobań. Skladamy yufkę górną część na dolną smarujemy ponownie lekko olejem sucha część yufki i składamy część prawą na lewą. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Smażymy na średnim ogniu by ciasto złożone w kilku warstwach nie zostało surowe. Po usmażeniu, gorącą gozleme można lekko posmarować masłem.
Ta potrawa to coś dla mnie. Ale czy yufkę mogę tu zastąpić ciastem filo?
OdpowiedzUsuńCiasto filo greckie nie nadaje sie do gözleme w Turcji z ciasta filo robimy jedynie baklawe. Yufka jest troszke grubsza.
UsuńJakiego sera Pani uzywa?
OdpowiedzUsuńNajczęściej robię z kaşar loru ale zwykły lor tez jest dobry.
Usuń