środa, 3 września 2014

Gözleme dla zapracowanych

Gozleme to jedna z ulubionych potraw nie tylko wszystkich Turków ale i większości cudzoziemców którzy choć raz trafili do tego pięknego kraju.
Dziś proponuję gozleme dla zapracowanych z tego wzgledu iż robimy ją z gotowego ciasta yufka. Nie musimy go zagniatać, wałkować, wystarczy kupić gotową yufkę, rozłożyć i przygotować gozleme. Przepis znają chyba wszyscy w Turcji bez względy na wiek i płeć :)
A jeśli ktoś ma ochotę na całkowicie domowe gozleme tu ją znajdziecie/




Gözleme dla zapracowanych

Yufka
olej
farsz: ser z pietruszką lub
gotowane ziemniaki, pul biber (dowolne przyprawy)

Ciasto yufka rozkładamy na stole i lekko smarujemy olejem na środek ukladamy dowolną ilość farszu w zależności od upodobań. Skladamy yufkę górną część na dolną smarujemy ponownie lekko olejem sucha część yufki i składamy część prawą na lewą. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Smażymy na średnim ogniu by ciasto złożone w kilku warstwach nie zostało surowe. Po usmażeniu, gorącą gozleme można lekko posmarować masłem.





4 komentarze:

  1. Ta potrawa to coś dla mnie. Ale czy yufkę mogę tu zastąpić ciastem filo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto filo greckie nie nadaje sie do gözleme w Turcji z ciasta filo robimy jedynie baklawe. Yufka jest troszke grubsza.

      Usuń
  2. Jakiego sera Pani uzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najczęściej robię z kaşar loru ale zwykły lor tez jest dobry.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...