Dziś mam dla Was przepis z kuchni mojej mamy, nie byłabym jenak sobą gdybym go nie zmodyfikowała. Moja mama te placki robiła puste lub z owocami a ja na nutę turecką robię również w wersji wytrawnej z warzywami i zieleniną. Packi znacie chyba wszyscy z dzieciństwa więc prawdopodobnie niektórzy z Was robia też i taka wersję. Moje placuszki powędrowały do śniadaniówki mojej córki, która zaczęła w tym roku podstawówkę. W Turcji nie tylko dorośli maja ustawową godzinną przerwę na obiad, dzieci również mają taka przerwę więc rodzice moga zabrać je do domu na obiad lub dać obiad do szkoły w śniadaniówkach by mogły razem z nauczycielem w klasie zjeść z innymi dziećmi :) Stołówki to w Turcji rzadkość, chyba że w prywatnych szkołach w państwowych jest jedynie sklepik gdzie można kupić słodycze czy drożdżówkę więc rodzice dbają o brzuszki własnych dzieci dając im przeróżne smakołyki do śniadaniówek.
Placki z warzywami
szklanka rzadkiego jogurtu lub kefiru
2 jajka
sól
łyżeczka sody i kilka kropel soku z cytryny lub octu winnego
mąka
cukinia
papryka
szczypiorek
natka pietruszki
koperek
oregano lub inne dowolne zioła
papryka w proszku ostra lub słodka
Jogurt mieszamy z jakami solą i pozostałymi przyprawami, sode skrapiamy octem winnym by się spieniła i również dodajemy do mieszanki jogurtowej. Mieszamy i stopniowo dodajemy około 2 szklanek mąki. Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, paprykę kroimy w drobna kostkę, pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Warzywa i zieleniną dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy i jesli okaże się ze masa jest rzadka, dodajemy jeszcze trochę mąki. Smażymy na gołębokim oleju uważając by był wystarczająco gorący w przeciwnym razie placki będą chłonęły tłuszcz. Podajemy z dowolnym sosem lub surówką.
MNIAM!!!
OdpowiedzUsuńAle fajne, puchate racuszki! Bardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńczy te placuszki mają turecką nazwę?:) muszę popytac znajomych czy je znają, wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńTurcy podone placki nazywaja mücver, te sa z przepisu mojej mamy lekko zmodyfikowane by smakowaly tureckiej rodzinie.
OdpowiedzUsuń