wtorek, 31 października 2017

Twaróg z paryką i czarnuszką

Twaróg z papryką i czarnuszką
Twaróg z papryką i czarnuszką

 Dzisiaj mam dla Was dziwny przepis. Przyznam szczerze, że gdybym nie znała tej potrawy właśnie z wyjazdów na wiejskie śniadania to z pewnością nie zdecydowałabym się jej przygotować. Dlaczego? Czy ktoś z Was słyszał o kiszeniu papryki z serem? Bo ja nie. Dopiero szukając przepisu na to cudo trafiłam na kiszoną paprykę w mleku. Jak smakuje tego nie wiem ale kiszona papryką z serem i to na dodatek na ostro, smakuje wybornie. 
Nie szukajcie tego przepisu w książkach o kuchni tureckiej bo to przepis regionalny kuchni egejskiej wątpię, żeby ktoś z Anatolii go znał, obym się myliła :) 

Skąd wzięłam przepis na to cudo? Z internetu, od dłuższego czasu obserwuję starszą panią, która nazywa się Saniye Anne i jej kulinarne zmagania. Tak jak z dystansem podchodzę do jej przepisów na nowoczesne potrawy tak z całkowitym 100% zaufaniem testuję jej propozycje potraw regionalnych i jeszcze mnie nigdy nie zawiodła. Tutaj jest link do jej oryginalnego przepisu.
Tak przygotowany na zimę twaróg przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce. Mój balkon jest nasłoneczniony a temperatura wciąż jest wysoka więc przechowuję go w lodówce. Na próbę zrobiłem jedynie dwa słoiki i już wiem, że w przyszłym roku zrobię więcej. Twaróg dostałam od koleżanki ze wsi. Jeśli macie dostęp do wiejskiego twarogu radzę użyć właśnie takiego, nie wiem jak długo można przechowywać twaróg sklepowy.

Twaróg z papryką i czarnuszką

  • 400g twarogu (nie może być kwaśny)
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czarnuszki
  • słodka papryka czerwona
  • 3 ostre papryki zielone
  • sól
Twaróg rozdrabniamy i solimy do smaku, dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Paprykę czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Do słoika warstwami układamy, twaróg, który należy dokładnie uciskać, paprykę i polewamy oliwą z oliwek. Następnie kolejna warstwa twarogu, uciskamy i dodajemy paprykę i oliwę z oliwek. Czynność powtarzamy aż słoik będzie pełny. Zakręcamy pokrywkę i przechowujemy w chłodnym miejscu. Po tygodniu możemy spróbować. Taki twaróg jest świetnym dodatkiem do chleba na zimowe śniadanie.


Twaróg z papryką i czarnuszką
Twaróg z papryką i czarnuszką

4 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysl, musze wypróbowac! Mam pytanie, czy moge uzyc twarogu z mleka owczego, gdyz nie mam dostepu do krowiego. Plusem jest, ze on nie jest kwasny. Dzieki za przepis! I tak w ogóle, to masz super przepisy! Pozdrawiam z Portugalii, Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak długo można go przechowywać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno cala zime ale u mnie nie dotrwal, zjedlismy w ciagu miesiaca.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...