środa, 25 października 2017

Smażona kiszona kapusta - wersja turecka

Smażona kiszona kapusta - wersja turecka
Smażona kiszona kapusta - wersja turecka

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny turecki bigos wegetariański. To tureckie danie pochodzi z regionu Morza Czarnego. Nauczyłam się je robić od mojej tureckiej przyjaciółki Hatice. W smaku  przypomina bigos a dodatek ziemniaków jeszcze bardziej zbliża je do polskich smaków. Za to właśnie je lubię, uwielbiam dania z kapusty.

Kapustę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Gin, Mirabelką, Anią i Martynosią. Tematem gotowania było wegetariańskie danie z kapusty. Sprawdźcie co ugotowały dziewczyny, warto :)

Smażona kiszona kapusta - na sposób turecki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • marchewka
  • cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • pasta pomidorowa
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i smażymy dalej by się skarmelizowała. dodajemy pokrojoną kapustę i ziemniaki pokrojone w duże kawałki, smażymy chwilę i dodajemy pastę pomidorową. Smażymy, wlewamy szklankę wrzątku lub więcej w zależności od garnka w jakim gotujemy potrawę. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Ogień musi być minimalny zależy nam na tym by kapusta zmiękła ale sos nie wyparował całkowicie.


Smażona kiszona kapusta - wersja turecka
Smażona kiszona kapusta - wersja turecka

9 komentarzy:

  1. Witam. Czy kiszona kapuste mozna kupic gdziekolwiek w Turcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Turcji kapuste kisi sie w kawalkach nie poszatkowana i do kiszenia dodaje sie ocet wiec smakuje inaczej niz polska ı jest wszedzie dostepna. Typowo polskiej kiszonej nie ma, trzeba sobie ukisic w domu. Sporo Polek tak wlasnie robi.

      Usuń
  2. Ale to musi być pyszne! Lubię takie smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście trochę przypomina nasz bigos. Szkoda, że teraz nie mam za bardzo czasu na gotowanie. Ale może jeszcze coś dorzucę do temaciku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jestem wielką fanką bigosu, ale takiego bym z przyjemnością spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie to lepsze od bigosu! Super, muszę zrobić. Dzięki za wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...