Smażona kiszona kapusta - wersja turecka |
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny turecki bigos wegetariański. To tureckie danie pochodzi z regionu Morza Czarnego. Nauczyłam się je robić od mojej tureckiej przyjaciółki Hatice. W smaku przypomina bigos a dodatek ziemniaków jeszcze bardziej zbliża je do polskich smaków. Za to właśnie je lubię, uwielbiam dania z kapusty.
Kapustę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Gin, Mirabelką, Anią i Martynosią. Tematem gotowania było wegetariańskie danie z kapusty. Sprawdźcie co ugotowały dziewczyny, warto :)
Smażona kiszona kapusta - na sposób turecki
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- marchewka
- cebula
- 2 duże ziemniaki
- pasta pomidorowa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Cebulę drobno kroimy i smażymy na oliwie, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i smażymy dalej by się skarmelizowała. dodajemy pokrojoną kapustę i ziemniaki pokrojone w duże kawałki, smażymy chwilę i dodajemy pastę pomidorową. Smażymy, wlewamy szklankę wrzątku lub więcej w zależności od garnka w jakim gotujemy potrawę. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Ogień musi być minimalny zależy nam na tym by kapusta zmiękła ale sos nie wyparował całkowicie.
Smażona kiszona kapusta - wersja turecka |
Podoba mi się ta kapusta!
OdpowiedzUsuńA ziemniaki beda miekkie?
OdpowiedzUsuńTak oczywiscie ze beda miekkie, moje sie rozpadaly.
UsuńWitam. Czy kiszona kapuste mozna kupic gdziekolwiek w Turcji?
OdpowiedzUsuńW Turcji kapuste kisi sie w kawalkach nie poszatkowana i do kiszenia dodaje sie ocet wiec smakuje inaczej niz polska ı jest wszedzie dostepna. Typowo polskiej kiszonej nie ma, trzeba sobie ukisic w domu. Sporo Polek tak wlasnie robi.
UsuńAle to musi być pyszne! Lubię takie smaki! :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście trochę przypomina nasz bigos. Szkoda, że teraz nie mam za bardzo czasu na gotowanie. Ale może jeszcze coś dorzucę do temaciku ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem wielką fanką bigosu, ale takiego bym z przyjemnością spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to lepsze od bigosu! Super, muszę zrobić. Dzięki za wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuń