czwartek, 11 czerwca 2015

Humus z karczocha

humus ciecierzyca karczoch oliwa z oliwek
Humus z karczocha


Kolejna turecka potrawa pochodząca z kuchni arabskiej. Humus, bez względu z jakim dodatkiem został przygotowany zawsze dobrze smakuje. U nas ta potrawa świetnie sprawdzają się na śniadanie do białego pieczywa lub jako przekąska na drugie śniadanie: humusem smaruję lawasz i układam na nim dowolna zieleninę i słodkie pomidory. Koniecznie spróbujcie. Po prostu pycha.

Muszę dodać iż w wielu tureckich restauracjach znajdziecie humus pod nazwa ezme na przykład fasulye ezmesi to humus z fasoli, bakla ezmesi to humus z bobu itp. Oczywiście oryginalny humus z ciecierzycy nazywany jest humusem nie ezme.

Humus przygotowałam w ramach V Festiwalu Kuchni Arabskiej.





Humus z karczocha

  •  3 serca karczocha
  • pół szklanki ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty tahini
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka wody, przegotowanej i ostudzonej
  • słodka lub ostra papryka (ja dodałam ostrą paprykę pul biber)
  • 1/4 łyżeczki kuminu
Karczochy gotujemy na parze, studzimy i kroimy na części. Wkładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Jeśli lubimy humus w rzadszej postaci niż mój, możemy dodać jeszcze więcej przegotowane ostudzonej wody.



humus ciecierzyca karczoch oliwa z oliwek
Humus z karczocha




V Festiwal Kuchni Arabskiej

6 komentarzy:

  1. Orientujesz się gdzie w Polsce można dostać pastę tahini

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem ze jest na arabskie.pl byc moze w Piotrze i Pawle albo innych wiekszych marketach tez bedzie.

      Usuń
  2. Super! Popularyzujmy karczochy, bo u nas tak rzadko wykorzystuje się je w kuchni! ;-) Kiedy kupujesz karczochy, jak sprawdzasz, które są najlepsze? Metoda: ciężka głowa i wąskie listki, które piszczą, gdy przyciśnie się je do siebie. Czy masz jakiś swój sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam metody na kupowanie karczochów. Sezon zaczyna się w końcu maja pierwsze karczochy zawsze są świeże i nadają się do wszystkiego. Później kupuje już obrane serca. Rzadko robię całe karczochy więc wole kupić już obrane.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...