Glutensiz pırasalı börek / Bezglutenowy borek z porem |
Z pewnością pomyśleliście, że zwariowałam i znowu będę Wam zawracała głowę jakimiś przepisami na zdrowe potrawy według Canan Karatay. I tu się mylicie. Ten borek czy chlebek kukurydziany jak go nazywają w regionie Morza Czarnego, jest bardzo popularny i lubiany w Turcji. Opowiadała mi o nim koleżanka więc postanowiłam go zrobić. Przepis przypadkiem znalazłam na instagramie u Turczynki, która gotuje potrawy bezglutenowe. Najczęściej są to typowe tureckie potrawy lekko zmienione lub udoskonalone. Tak samo jest z przepisem na borek. W oryginale to po prostu chleb kukurydziany z porem ale w przepisie podanym przez Turczynkę są również suszone pomidory i dwa rodzaje sera. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ, polecam również inne jej przepisy.
Ten borek świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie jak i jako przekąska do herbaty czy drugie śniadanie do szkoły. Koniecznie wypróbujcie przepis jest bardzo łatwy.
Glutensiz pırasalı börek / Bezglutenowy borek z porem
- długi por lub 2 krótkie
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu lub kefiru
- szklanka mąki kukurydzianej lub innej dowolnej bezglutenowej. W oryginale jest kukurydziana ja również takiej użyłam
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- pół szklanki twarogu
- 100g startego żółtego sera
- łyżeczka pasty paprykowej
- 3 suszone pomidory
- czarny pieprz
- oregano
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
Por kroimy w cienkie talarki, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, i paste paprykową, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut do suchego patyczka.
Glutensiz pırasalı börek / Bezglutenowy borek z porem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz